Hoppa till huvudinnehåll

Lugnt i Lahtis efter nattens våldsdåd

Lugn stämning på flyktingmottagningen i Hennala efter nattens våldsdåd.
Lugn stämning på flyktingmottagningen i Hennala efter nattens våldsdåd. Lugn stämning på flyktingmottagningen i Hennala efter nattens våldsdåd. Bild: Fredrik Wahlström / Yle hennala

Yle Nyheters reporter Freddi Wahlström, på plats i Hennala i Lahtis där flyktingar i natt utsattes för en våldsam attack, uppger att det nu är lugnt kring flyktingcentret.

Polisen meddelar samtidigt att de ökar beredskapen för våldsamheter vid flyktingboenden, samtidigt som en stor del av resurserna går åt till att behandla asylansökningar som kommer in.

Polisen fördömer all rasism.

- Vi förstår självklart att ankomsten av asylsökande till regionen skapar många frågetecken, även rädsla. Polisens uppgift är emellertid att skydda alla parter, såväl de som bor i området som de asylsökande, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

Inrikesministeriet har diskuterat läget efter nattens våldsamheter vid flyktingboenden i både Lahtis och Kouvola. De verkar inte ha något samband med varandra och polisen tror att bara den aggressiva demonstrationen i Lahtis var organiserad på förhand.

Informationsgången mellan den lokala polisen, flyktingboendena och flyktingslussen i Torneå ska nu förbättras för att myndigheterna ska kunna förutse och hantera liknande situationer.

Flyktingslussen har visat sig fungera så bra att andra EU-länder är intresserade av modellen. Det okontrollerade inflödet av asylsökande till Torneå har så gott som upphört, men fortfarande kommer det flera hundra asylsökande varje dag, uppger polisen.

Skypo: Oroande utveckling

Skyddspolisen varnar för att sammandrabbningar och våldsamheter kan bli vanligare.

De senaste dagarnas oroligheter verkar inte ha något att göra med extremrörelser, men att demonstrationer blir våldsamma är oroande, säger Skypos kommunikationschef Jyri Rantala.

Attackerna mot flyktingboenden kan inte ses som ett tecken på att extremrörelserna radikaliseras, men samhällsutvecklingen går mot det sämre och Skypo följer med läget, säger Rantala.

Han påpekar ändå att motsättningarna mellan extremrörelserna kan öka, om situationen inte förändras.

Att följa de finländska extremrörelsernas verksamhet hör till Skyddspolisens viktigaste uppgifter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes