Hoppa till huvudinnehåll

Nödinkvartering i Nagu väcker blandade känslor

Hotell strandbo i Nagu
Hotell Strandbo ska ta emot 150 asylsökande om ett några veckor. Hotell strandbo i Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus hotell strandbo i nagu

Planerna att göra hotell Strandbo till nödinkvartering för asylsökande väcker känslor i Nagu. Nagubo hoppas de asylsökande ska tas emot med öppna armar.

På torsdag kom beskedet att en nödinkvartering för 150 asylsökande kommer att öppnas i Nagu.

Om allt går som planerat kommer verksamheten att starta i hotell Strandbo på Kyrkbacken redan i mitten av oktober.

"Bra att hotellet kommer till användning"

Yle Åboland besökte gästhamnen för att höra vad Naguborna tycker om planerna. Det visar sig att många vill diskutera frågan men få vill ställa upp med namn och bild.

En kvinna tycker att det låter som en bra idé. Under den här tiden på året brukar det vara ganska lugnt i hotellet så hon tycker det är bra att utrymmena kommer till användning.

En man som Yle Åboland pratar med berättar att han blev lite förvånad då han hörde om planerna. Han frågar sig hur 150 personer ska rymmas in i hotellet men tror nog det kommer att lösa sig.

"Har vi tillräckligt med resurser för att ta emot flyktingar?"

En annan man är mer skeptisk. Han frågar sig om samhället överlag, inte bara Nagu, har tillräkligt med resurser för att ta emot alla de asylsökande som nu kommer till Finland. Mannen vill inte uttala sig med namn med motiveringen att man blir stämplad som rasist så fort man inte vill ta emot flyktingar.

En som däremot gärna ger en kommentar är Nagubon Alice Björklöf.

- Jag tror många ventilerade det här vid morgonkaffet och visst är det en stor sak för Nagu. Vi är inte så många fast bosatta här på vintern så det är klart det kommer att märkas om det kommer 150 personer hit.

Hon tycker ändå det låter som en bra idé att göra hotellet till nödboende för asylsökande.

- Så vitt jag förstår är det många som nu bor i tält. Här finns väggar och tak och färdigt möblerade rum så det måste ju vara ypperligt.

"Jag hoppas att Naguborna tar emot de som kommer"

Lite förvånad blev hon ändå när hon först hörde om planerna. Kommer de asylsökande att ha tillgång till all service de behöver en färja bort från fastlandet frågar hon sig. Hon hoppas ändå att Naguborna tar emot de asylsökande på ett bra sätt.

- Jag hoppas verkligen att folk förmår se de fördelar som det här för med sig. De som kommer hit ska äta och bo här under en tid då det annars är ganska tyst här i skärgården. Fast vi inte är vana med sådana här saker i Nagu så hoppas jag vi tar emot de människor som nu kommer.

Ett allmänt informationsmöte om verksamheten på nödinkvarteringen kommer att ordnas i Framnäs i Nagu på tisdag klockan 18. Verksamheten på nödinkvarteringen kommer att fortsätta fram till slutet av april.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland