Hoppa till huvudinnehåll

Obama och Putin möts på måndag

Valdimir Putin och Barack Obama under ett G20-möte i juni 2012.
Valdimir Putin och Barack Obama under ett G20-möte i juni 2012. Valdimir Putin och Barack Obama under ett G20-möte i juni 2012. Bild: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL presidenter,Barack Obama

USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin ska mötas i New York på måndag. Det blir deras första formella möte på två år, men Vita Huset och Kreml tycks inte vara överens om vad mötet ska handla om.

Obama och Putin ska mötas på måndag i samband med öppningen av FN:s generalförsamling i New York.

Enligt nyhetsbyrån AP blir det här presidenternas första formella möte sedan de möttes i samband med G8-mötet i juni 2013 och efter att krisen i Ukraina sedan började.

Vita Huset hävdar att mötet hålls efter "upprepade förfrågningar" från rysk sida. Enligt Kreml är mötet ett resultat av en "ömsesidig överenskommelse".

Finns Ukraina på mötesagendan?

Vita Husets talesman John Earnest sade att det viktigaste samtalsämnet kommer att bli Ukraina och det ryska stödet för separatisterna där. Putins talesman hade en annan syn på mötesagendan.

- Naturligtvis kommer den högst prioriterade frågan att bli Syrien, sade Dmitry Peskov till ryska medier.

Enligt Peskov kan de två presidenterna komma att beröra också Ukraina "om det finns tid över" till det.

- Det kommer att finnas tid för det, kontrade Earnest på en presskonferens i Washington.

Samarbete med Ryssland möjligt

Andra källor inom Vita Huset och försvarsministeriet Pentagon låter ändå förstå att USA har stort intresse av att höra Putin om den ryska strategin i Syrien.

Ryssland har på senare tid ökat sin militära närvaro i Syrien betydligt. Ny krigsutrustning har strömmat in i Syrien från Ryssland.

Enligt USA:s försvarsminister Ashton Carter finns det öppningar för samarbete med Ryssland i kriget mot terrororganisationen Islamiska staten i Syrien. Förutsatt att Ryssland också försöker hitta en politisk lösning på krisen. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

USA kan tänka sig att samarbeta med Ryssland om det samarbetet också innefattar en diskussion om hur president Bashar al-Assad ska lämna makten. Men både USA:s utrikesminister John Kerry och andra västledare har låtit förstå att det inte är fullt lika bråttom med att bli av med al-Assad som tidigare.

USA:s utrikesminister John Kerry sade nyligen att också om al-Assad måste avgå så behöver det inte ske i samband med ett fredsavtal.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att al-Assad bör involveras i fredssamtalen.