Hoppa till huvudinnehåll

Rebellerna kastar ut FN ur Luhansk

Karta över Ukraina och Ryssland
Karta över Ukraina och Ryssland Bild: Yle amrosievka

De proryska rebellerna som styr i östra Ukraina har beordrat alla FN-organ att lämna Luhansk-regionen senast i dag. FN uttrycker djup oro.

Alla FN-organ har beordrats att avsluta sin verksamhet i Luhansk och lämna regionen senast idag. Det uppger FN:s chef för humanitär hjälp Stephen O'Brien.

O'Brien kallar det för ett "grovt brott mot internationell humanitär rätt".

Enligt O'Brien har flera internationella medborgarorganisationer också berordrats att lämna Luhansk. Han nämnde inte vilka organisationer det handlar om, men Läkare Utan Gränser har också uttryckt oro över situationen och meddelat att organisationen har stängt sitt kontor i Luhansk.

Dessutom har separatistledningen ända sedan i juli försvårat införsel av mat och mediciner i regionen. Rebellerna har krävt att de utländska organisationerna ska registrera sig, men sedan har de nekats tillstånd att arbeta i regionen.

O'Brien uppger att ungefär 150 000 människor därför blivit utan sin månatliga mathjälp och att sjukhus inte kan genomföra operationer eftersom de saknar narkosmedel.

Att separatistledningen stoppar hjälpförsändelserna får, enligt O'Brien, allvarliga konsekvenser för tre miljoner människors liv nu då vintern närmar sig.

Läs också