Hoppa till huvudinnehåll

Ryssja och båt ligger kvar länge i havet i Lovisa

ryssja
ryssja Bild: Yle/Mikael Kokkola ryssja,pontonryssja

Fiskare Mikael Lindholm är frustrerad. Segelbåten som ligger på hans ryssja utanför Boistö i Lovisa ska ligga kvar i en vecka, kanske längre.

Försäkringsbolaget ordnar en offertrunda för företag som är villiga att lyfta upp segelbåten som sjönk och drog med sig Lindholms ryssja till över 20 meters djup för två veckor sedan.

Enligt Lindholm har sju offerter redan lämnats in. Försäkringsbolaget vill ändå vänta på en åttonde som ett företag har lovat till den 29 september.

Sedan ska försäkringsbolaget välja vilket företag som får uppdraget och efter det ska företaget förbereda sig för det.

- Det går åtminstone till slutet av nästa vecka, suckar Lindholm. Och sedan beror det på vädret.

Kan inte bli kvar i havet

Försäkringsbolaget kom också med alternativet att båten lämnas kvar på havsbottnen.

- Ett sådant alternativ finns inte! Den måste lyftas på ett sätt eller annat, säger Lindholm.

Förutom att själva ryssjan som är värd 20 000 euro skulle gå förlorad, skulle också Lindholms bästa fiskeplats gå förlorad. Efter en tid skulle delar av ryssjan och båten börja stiga upp till ytan och utgöra en olycksrisk för alla som rör sig på området.

Fiskare och djurskyddsaktivister på samma sida

Lindholm påpekar också att vraket och ryssjan skulle utgöra en fara för djur. Det kan bli aktuellt att kontakta djurskyddsföreningar som tar emot tips om nät som flyter omkring.

Lindholm konstaterar med en gnutta sarkasm i rösten att fiskaren och djurskyddsföreningarna för en gångs skull skulle vara på samma sida.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland