Hoppa till huvudinnehåll

Som att gå på vatten

Mathias Granfors och Elin Skagersten-Ström
Mathias Granfors och Elin Skagersten-Ström Bild: Yle/Minna Mäkelä strömsö

Paddling på surfbräda – eller stand up paddleboarding är den vattensport som växer snabbast i Finland just nu. Elin har testat sporten tillsammans med instruktören Mathias Granfors.

Det är inte konstigt att paddling på surfbräda har blivit så populärt, det är enkelt att lära sig, bra träning om man vill motionera och dom uppblåsbara brädorna kräver lite utrymme och är lätta att transportera. Det går dessutom att paddla i väldigt varierande miljö, allt från kärr till simbassänger.

Ska man testa stand upp paddelboarding för första gången kan det vara bra att gå en kort kurs, där man får lära sig hur man tar sig upp på brädan, hur man ställer in rätt längd på paddeln och med vilken teknik man ska paddla för att inte anstränga kroppen på fel sätt. De flesta kommer fort igång och Mathias har än så länge inte stött på någon som inte klarar av att hålla balansen på brädan efter en stunds träning. Paddlingen passar för nästan alla säger Mathias, orkar man inte stå upp så går det bra att sitta och paddla.

Det man behöver tänka på är att använda en bräda med säkerhetslina. Säkerhetslinan fäster man ovanför foten eller under knäet så man inte förlorar sin bräda om man skulle råka ramla av. Det är också bra att ha en paddel som justeras efter den egna längden och våtdräkt om man vill ge sig ut på längre paddlingsturer. Det finns olika typer av brädor för olika ändamål, exempelvis smala brädor för snabbhet och breda brädor för bättre balans.

Det känns som att gå på vatten och är ett härligt sätt att uppleva naturen tycker Elin efter sin första paddlingstur i skärgården utanför Strömsö.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö