Hoppa till huvudinnehåll

Vad är Ku Klux Klan?

ku klux klan
Ku Klux Klan-medlem. ku klux klan Bild: EPA/JIM LO SCALZO ku klux klan

Under natten mellan torsdagen och fredagen protesterade en person i Lahtis iklädd en vit kåpa och en vit strut på huvudet. Klädsel som den ökända rasistiska rörelsen Ku Klux Klan använder.

Den rasistiska rörelsen Ku Klux Klan, som enligt sin egen utsago kämpar för den vita rasens överlägsenhet, är varken olaglig eller utdöd.

Fortfarande aktiv

Rörelsen har i dagens läge omkring 5 000-8 000 medlemmar och nyligen figurerade Ku Klux Klan i media i samband med att delstaten South Carolina beslöt att sluta använda den kontroversiella sydstatsflaggan i officiella sammanhang.

Ku Klux Klan-rörelsen grundades i delstaten Tennessee under det amerikanska inbördeskriget i mitten på 1800-talet. Rörelsen spred sig till de resterande sydstaterna och blev snabbt den främsta kämpen för rörelser som stödde slaveriet och motsatte sig rättigheter för den mörkhyade befolkningen.

Rörelsens beryktade metoder innebar nattlig terrorism, lynchning och bränning på bål. Terrorismen riktade sig till en början mot den mörkhyade befolkningen, men senare blev Ku Klux Klan en rörelse som stred mot alla som inte var vita protestanter.

Många symboler

Den vita kåpan och den vita struten som huvudbonad har symboliserat hela rörelsen, men också brinnande kors har blivit rörelsens märke.

Under Ku Klux Klans guldår på 1920-talet hade rörelsen över fyra miljoner medlemmar, men efter det har medlemsantalet sjunkit stadigt och en del av rörelsens medlemmar har gått med i andra nynazistiska föreningar.

Från och med 1960-talet har rörelsen främst terroriserat skolor och kyrkor med många mörkhyade besökare. I juni i år dödade en ung man nio personer i en metodistkyrka i Charleston i South Carolina. Trots att gärningsmannen inte erkänt att han tillhör Ku Klux Klan har han erkänt att brottet hade rasistiska motiv och gärningsmannens mål var att ”inleda ett inbördeskrig mellan svarta och vita”.

Dagens ledare för Ku Klux Klan heter Thomas Robb. Han påpekar att rörelsen inte är en hatgrupp eftersom den stöder kristna värderingar.

Läs också