Hoppa till huvudinnehåll

"Förbättrat självförtroende får fart på Finland"

Riksdagsledamot Peter Östman (KD) tog en titt på läsarnas förslag på hur vi skall få fart på Finland. Han hittade också några guldkorn bland de talrika förslagen.

En sak som inte varit uppe i den offentliga debatten handlar enligt Östman om finländarnas självförtroende och självkänsla. Han är beredd att ställa sig bakom förslag 138: Inför självförtroende på läseordningen.

- Om man jämför med Sverige så inte har de så mycket mera innovationer eller bättre produkter än vi har. Men ändå säljer de mycket mera på den globala marknaden. Det tack vare att de har ett gott självförtroende och kan det här med branding. Redan i grundskolan borde vi satsa på att ge barnen en sund självkänsla och ett sunt självförtroende, säger Östman.

Redan i grundskolan borde vi satsa på att ge barnen en sund självkänsla.

Minska byråkratin

Många av de förslag på hur vi skall få fart på Finland handlar om att gallra i byråkratin. Där är Peter Östman på samma linje.

- Vi behöver fundera på servicekulturen inom stat och kommun, säger Östman Jag har av nordiska företagare hört att när man är i kontakt med svenska myndigheter så frågar man hur man kan hjälpa. Men i Finland har man en mer dyster mentalitet och man frågar snarare vilka problemen är. Här måste vi tänka om i Finland.

Krismedvetenheten syns i förslagen

Peter Östman tycker överlag att de förslag som strömmat in inom ramen för projektet Fart på Finland är goda.

- Folk här tänkt kreativt och förslagen visar att det finns en krismedvetenhet, säger Östman. Svaren avslöjar också en viss frustration över det läge vi befinner oss i. Man har insett att Finland har förlorat sin konkurrenskraft och att det krävs åtgärder.

Östmans recept

Nu har Svenska Yle läsare gett sina förslag på hur vi skall få fart på Finland. Vilket är Peter Östmans recept?

- Det finns inga genvägar. Vi måster höja vår konkurrenskraft och öka exporten. Vi måste fatta beslut och vidta åtgärder som höjer konkurrenskraften.

Vilka åtgärder?

- Hit hör samhällsfördraget. Det får exporten att dra och det ger i sin tur återverkningar på hemmamarknaden, säger Östman.


Inom ramen för projektet fart på Finland har vi bett några riksdagsledamöter kommentera läsarnas förslag. Först ut är KD:s Peter Östman.

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.