Hoppa till huvudinnehåll

Proamerikanska rebeller gav vapen åt Al-Qaida i Syrien

Medlemmar av den kurdiska YPG-milisen 23.6.2015 efter segern i staden Ayn Issa nära Raqqa.
Man planerar nu att införliva NŚF med kurdiska rebeller. På bilden medlemmar av den kurdiska YPG-milisen (Arkivbild). Medlemmar av den kurdiska YPG-milisen 23.6.2015 efter segern i staden Ayn Issa nära Raqqa. Bild: EPA/SEDAT SUNA kurdisk milis

Den syriska oppositionsstyrkan NSF som USA har utbildat och utrustat, har överlåtit vapen till al-Nusrafronten, terroristnätverket al-Qaidas representant i Syrien.

Försvarsministeriet Pentagon medger att den radikala rebellgruppen Jabhat al-Nusra har fått vapen och ammunition av den moderata rebellgruppen NSF som har utbildats och utrustats av USA.

NSF lär i gengäld ha fått fri lejd genom ett område som kontrolleras av jihadister i norra Syrien.

- Vi har tyvärr i dag fått veta att NSF (Nya Syriska Styrkan) säger sig ha överlåtit sex fordon och en del av sin ammunition till en grupp inom al-Nusra, säger Pentagons talesman Jeff Davis.

Pentagon medger också att jihadisterna fick omkring en fjärdedel av all den utrustning som NSF har fått av USA.

- Om uppgifterna stämmer så är det mycket oroande och ett brott mot reglerna för vårt militära utbildningsprogram, säger Patrick Ryder, talesman för CENTCOM , centralkommandot som bär ansvaret för amerikanska operationer i Mellanöstern och Centralasien.

Ryder säger att man nu kommer att utreda exakt vad som hände eftersom rebellerna tidigare hade meddelat att de inte hade gett jihadisterna vapen.

Kaotiskt, kritiserat utbildningsprogram

Pentagons utbildningsprogram för syriska rebeller har präglats av misslyckanden trots att man öronmärkte 500 miljoner dollar för projektet.

Avsikten var att under tre år utbilda 5 400 handplockade rebeller, men det har varit svårt att hitta lojala rebeller som endast skulle kämpa mot IS i Syrien.

Tillsvidare har endast ett femtiotal utexaminerats i den första kullen av rebeller och de flesta av dem försvann efter att ha gripits av jihadister då de sig tog in i Syrien.

Den andra gruppen som består av ett sjuttiotal rebeller sändes in i Syrien förra veckan och det verkar vara den enheten som har gett utrustning till jihadister.

Pentagon har fått hård kritik för sitt utbildningsprogram och man planerar nu att införliva NŚF med kurdiska rebeller som har haft stora framgångar mot jihadister i norra Syrien.

CIA har ett eget hemligt utbildningsprogram

Underrättelseorganisationen CIA har ett eget utbildningsprogram för syriska rebeller i Jordanien.

CIA lär ha utbildat och utrustat flera hundra rebeller , främst för den södra fronten i det syriska inbördeskriget.

Moderata rebeller i södra Syrien har i samarbete med jihadister ryckt fram kring staden Daraa under den senaste tiden.

Rebellerna har i år också erövrat alla gränsövergångar mellan Syrien och Jordanien.

Läs också