Hoppa till huvudinnehåll

Utmarscherande ungrare och manifestation för en human flyktingpolitik på bokmässan

Manifestation för human flyktingpolitik i Göteborg
Manifestation för human flyktingpolitik i Göteborg Bild: Cecilia Floris/Yle bokmässa

Under fredagen hölls en Manifestation för en human flyktingpolitik på bokmässan i Göteborg. Detta med anledning av den flyktingsituation som råder i Europa.

Ungern, Island och yttrandefrihet är årets tema på bokmässan i Göteborg, vilken alltid genomsyras av politik. I år är en av de springande punkterna flyktingkrisen.

Värdland för årets bokmässa är Ungern, vars delegation igår lämnade invigningen i protest i och med att invigningstalaren Masha Gessen kritiserat landets flyktingpolitik och hur man behandlar sina minoriteter.

Efter det släpptes på fredagsmorgonen ett pressmeddelande om att mässan skulle hålla en manifestation för human flyktingpolitik, rätten till asyl, öppenhet och ett mångkulturellt samhälle.

Manifestation och mänsklig mur

Uppslutningen till manifestationen var dock blygsam, uppskattningsvis var det som mest ett 150-tal personer närvarande. Detta jämfört med att mässan i stort under dagen haft över 18 000 besökare.

På manifestationen talade bland annat ärkebiskop Antje Jackelén och Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN. Talarna tog bland annat upp Sveriges tidigare historia av att ta emot flyktingar och vikten av att leva upp till denna tradition även idag.

Harry Hamse vill stå upp för humanism
Harry Hamse vill stå upp för humanism Bild: Cecilia Floris/Yle bokmässa göteborg

I publiken sitter Harry Hanse. Han berättar att han har valt att komma till manifestationen för att han tycker att den situation han har hört att flyktingar är i idag är fruktansvärd.

– Jag hör hört om hur vi har tagit emot flyktingar tidigare, i mycket större tal än nu. Det är ju fruktansvärt hur de har det, men man vill ju hjälpa dem.

En mänsklig kedja bildades mot Ungerns flyktingpolitik och bland publiken delades ut information om att PEN uppmanar författare att skriva under deras appell för skydd för flyktingar i Europa.

Manifestationen varade i ungefär en halvtimme.

Text: Cecilia Floris

Läs också