Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har plockat fästingar hela sommaren"

Alexandra Nyros och Anjelica Nyros med hundarna Glory och Shine.
Alexandra och Angelica Nyroos har noga hållit koll på om hundarna Glory och Shine har fått fästingar. Alexandra Nyros och Anjelica Nyros med hundarna Glory och Shine. Bild: Yle/Johanna Ventus anjelica nyros

Över 6000 brev med fästingar har skickats in till forskare vid Åbo universitet. Allt tyder på att taigafästingen är mer utbredd än man tidigare trott.

I Pargas centrum är Alexandra och Angelica Nyroos ute och går med sina hundar Glory och Shine. Nu då hösten är här har det lugnat ner sig lite men under sommaren har de haft fullt upp med att plocka bort fästingar från hundarna.

- Vi rör oss ofta ute i skogen så visst blir det en hel del, säger Angelica.

- I början av sommaren nästan kryllade det av fästingar. Då det var som värst kunde vi plocka bort 20 stycken fästingar per hund varje dag, säger Alexandra.

Många vänder sig till hälsocentralen

Det är inte bara djurägare som är oroliga för fästingar.

Borrelios måste alltid behandlas. Bild: iStock.com erythema migrans

Fästingar kan överföra infektionssjukdomen Borrelia och ett tecken att man drabbats är att man får ett hudutslag som växer sig större. Om rodnaden efter ett par dygn blivit större än fem centimeter är rekommendationen att man uppsöker vård. Och det här har blivit vanligare berättar Kenneth Wilson, biträdande överläkare vid Pargas hälsostation.

- Jag har inte några exakta siffror men min uppfattning är att det blivit vanligare att folk kommer in med hudutslag som tyder på fästingbett, säger Wilson.

Vill skydda sig mot TBE

I Finland finns två skadliga fästingarter, den vanliga fästingen och så nykomlingen taigafästingen som bär på TBE-viruset. Medan Borrelia går att behandla med antibiotika finns det ingen behandling mot virussjukdomen TBE. Däremot går det att vaccinera sig mot TBE vilket blivit populärt i Pargas berättar Wilson.

Biträdande överläkare Kenneth Wilson.
Öveläkare Kenneth Wilson. Biträdande överläkare Kenneth Wilson. Bild: Yle/ Carmela Johansson kenneth wilson

- Folk verkar vara medvetna om att det finns risker med fästingar och vill skydda sig. Min uppfattning är att det finns en stor vaccinationsiver i Pargas, säger Wilson.

Tusentals personer drabbas årligen av borrelia i Finland. TBE är mer sällsynt men har blivit vanligare. Enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd (THL) har 49 personer hittills i år smittats av TBE. Under hela fjolåret var det totala antalet 47 personer.

Bad allmänheten om hjälp

Vid Åbo universitet jobbar nu forskarna med att kartlägga taigafästingens utbredning. Karläggningen började redan i fjol då forskarna bad allmänheten att på en karta på nätet märka ut var de stött på fästingar. I sommar har man tagit steget vidare och bett folk skicka in fästingar till universitetet.

- Med blotta ögat är det svårt att se skillnad på en vanlig fästing och taigafästingen. På det här sättet vill vi kartlägga var taigafästingen rör sig, säger Ritva Penttinen, amanuens vid universitetets Zoologiska museum.

Penttinen som håller i trådarna för fästingforskningen berättar att intresset från allmänheten varit enormt. Hittills har man fått in drygt 6500 brev och då vissa brev innehåller flera fästingar är universitetets frys numera fylld till bristningsgränsen.

- Att gå igenom alla brev är väldigt tidskrävande. Så här långt har vi hunnit öppna ungefär hälften. Om vi ska hinna gå igenom alla till årets slut borde vi få mer finansiering så vi kunde anställa mer personal, säger Penttinen.

Taigafästingen vanligare än man trott

Så här långt tyder resultaten på att taigafästingen är mer förekommande än man tidigare trott. Då man började undersökningen i våras hade taigafästingen påträffats på sex orter i Finland; Simo, Karleby, Närpes, Kuhmo, Ilomants och Lembois. Lembois utanför Tammerfors är den ort som är närmast Åbo.

Av de fästingar som nu skickats in kan forskarna konstatera att taigafästingen i huvudsak finns längs bottniska vikens kust. Där kan det enligt Penttinen till och med vara så att det finns fler taigafästingar än vanliga fästingar. Taigafästingen har också påträffats i Birkaland, Norra Karelen, Savolax och Kajanaland. Överlag tyder resultatet på att taigafästingen är mer utbredd än man tidigare trott.

En fästing och en pincett, grafik
Taigafästingen bär på en aggressivare form av TBE. En fästing och en pincett, grafik Bild: STT Info/Janne Nikkarinen kryp

Tack vara alla observationer har forskarna också lärt sig mera om TBE-viruset. Både den vanliga fästingen och taigafästingen kan bära på viruset men den som blir biten av en taigafästing riskerar att drabbas värst.

Liten risk att drabbas

- Viruset är av en sibirisk typ och mycket aggressivare än det TBE-virus som den europeiska, allmänna, fästingen sprider, säger Penttinen.

Även om fästingarna ser ut att ha blivit fler betonar Ritva Penttinen att risken att drabbas av TBE är mycket liten. På de områden man taigafästingen påträffats uppskattar forskarna att endast en procent av fästingarna bär på TBE.

Den som vill delta i forskningen kan ännu i september skicka in fästingar. Skicka fästingarna i ett kuvert på adressen: Zoologiska museet, 20014 Åbo universitet. Skriv ”Fästingar” på kuvertet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland