Hoppa till huvudinnehåll

"Alla är annorlunda"

Julia Back
Julia Back Bild: Yle/Malin Hulkki julia back

Julia Back har en medfödd ryggmärgsskada som begränsar hennes möjligheter att gå och springa. Sedan sommaren bloggar hon om hur det är att som tonåring leva med en funktionsnedsättning.

Hon hoppas bloggen skall hjälpa och inspirera andra i samma situation och öka förståelsen för hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

- Jag har lärt mig att acceptera mitt ryggmärgsbråck så för mig är det inte ett problem mera.

Det ryggmärgsbråck som Julia är född med gjorde att hon lärde sig gå som treåring. Medveten om att hon är annorlunda blev hon småningom under sin uppväxt.

Som barn var det stundtals jobbigt att inte hinna med kompisarna i olika lekar. Som barn drömde hon också om att bli balettdansös, vilket var helt omöjligt eftersom hon inte kunde stå på tå.

- Det var just därför jag ville bli det.

Alla är annorlunda

Största delen av dagarna klarar sig Julia utan rullstol. Hon klarar av att gå en dryg kilometer utan smärta, men om hon skall röra sig längre sträckor behöver hon sin rullstol.

I skolan deltar Julia i gymnastikundervisningen och hon tycker att både skolan och klasskamraterna har bemött henne väl. Klasskamraterna tar hänsyn och försöker ta henne med i det mesta. Men under högstadietiden var det tufft.

- Då jag såg att jag var såpass annorlunda var det tufft. Men sedan har jag märkt att alla är annorlunda. Ingen är som någon annan.

Nu går Julia för andra året i gymnasiet. Framtidsplanerna är klara.

- Först vill jag ta studenten och sedan skulle jag vilja studera till näringsterapeut. Först tänkte jag att jag skulle bli personlig tränare, men där skulle jag nog ha vissa begränsningar eftersom jag själv inte kan röra mig precis som alla andra.

Förutom att inspirera och hjälpa andra i samma situation vill Julia också med sin blogg öka medvetenheten hos omgivningen om hur man pratar om människor med olika funktionsnedsättningar. Hon skriver en blogg som hon själv skulle vilja läsa, säger hon.

- Jag får jättefina kommentarer, både av sådana jag känner och sådana jag inte känner. Det är jätteroligt. Jag vill inspirera via bloggen och om jag gör det blir jag glad.

Julia Backs blogg

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten