Hoppa till huvudinnehåll

Blodröd supermåne på himlen i natt

I juni sågs månförmörkelsen i Italien
I juni sågs månförmörkelsen i Italien Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO månförmörkelse

Den som är intresserad av astronomiska fenomen ska vakna tidigt natten till måndag. Då inträffar både supermåne och blodmåne samtidigt, vilket inte har skett på 30 år.

Klockan 05.11 ska väckarklockan ringa om man vill följa med månfenomenet natten till måndag. Då blir det supermåne och total månförmörkelse, eller blodmåne, samtidigt.

Med supermåne avses att månens avstånd till jorden är kortare än normalt, och månen upplevs då som större. Blodmåne å sin sida har fått sitt namn från att månen färgas röd under en månförmörkelse, då jorden placerar sig mellan månen och solen.

Sällan supermåne och blodmåne på samma gång

Månförmörkelser är inte så ovanliga, utan de sker ungefär två gånger i året.

– Det som är speciellt nu är att månen samtidigt är mycket nära jorden. En fullständig månförmörkelse i kombination med att månen befinner sig närmast jorden på sin bana sker ungefär med tjugo års mellanrum, säger Peter Johansson, biträdande professor i astrofysik vid Helsingfors universitet.

Månen kommer inte att försvinna, men den kommer att bli svagare och färgas röd. Det sker inte på en gång, utan tar några timmar. Den djupaste fasen av månförmörkelsen inträffar omkring kvart före sex på måndag morgon och pågår till ungefär halv åtta.

Supermånen är som intensivast ungefär en timme innan månförmörkelsen inleds.

– De kan vara lite svårt att se att månen är större än normalt. Man borde se den vanliga månen bredvid och kunna jämföra dem för att upptäcka skillnaden, säger Johansson.

Koppar eller blodröd?

Däremot kommer man att kunna se blodmånen och hur månens färg förändras.

– Månen blir först ljusröd, för att sedan gå över i mörkare rött, kopparfärgat eller blodrött. Det kan variera lite.

Färgen påverkas bland annat av föroreningar i atmosfären. Till exempel gjorde flera vulkanutbrott under början av 90-talet månen djupt mörkröd.

Hoppas på en klar himmel

Den som har förberett sig på en tidig väckning behöver ingen särskild utrustning. Man behöver till exempel inte ha skyddsglasögon som under en solförmörkelse.

– Men det är bra att vara förberedd på att vädret kan ställa till det. Om det är molnigt och månen inte syns så ser man inget, säger Johansson, som själv nog tänker blicka ut på himlen i gryningen.

– Det här är ett unikt spektakel i form av ett astronomiskt fenomen. Det är inget man ser på tv. Att följa med det här kan hjälpa oss att förstå vår plats i solsystemet, säger han.

Läs också