Hoppa till huvudinnehåll

IS utför för första gången koordinerade attacker i Afghanistan

Afghanka säkerhetsstyrkor i operation mot talibaner och IS i provinsen Nangarhar den 20 september 2015.
Afghanska säkerhetsstyrkor i operation mot talibaner och IS i provinsen Nangarhar den 20 september 2015 Afghanka säkerhetsstyrkor i operation mot talibaner och IS i provinsen Nangarhar den 20 september 2015. Bild: EPA / GHULAMULLAH HABIBI nangarhar

Jihadistgruppen IS har för första gången utfört koordinerade attacker mot regeringsstyrkor i Afghanistan. IS finns nu i 25 av landets 34 provinser, enligt FN.

Rebeller som säger sig tillhöra Islamiska staten har sedan söndag morgon angripit upp till tio befästa vägspärrar i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan.

Minst tre poliser dödades medan åtta sårades i attackerna. Ett sextiotal jihadister dödades därefter i flygattacker uppger lokala myndigheter.

- Det här är första gången som medlemmar av Daesh (Islamiska staten) har utfört koordinerade attacker mot polisposteringar i Nangarhar, säger distriktsguvernören Haji Ghalib.

Attackerna utfördes en dag efter att FN slog larm om att Islamiska staten håller på öka sitt inflytande över hela Afghanistan.

IS breder ut sig även i Afghanistan

IS har samlat anhängare i 25 av Afghanistans 34 provinser och minst en tiondel av talibanrebellerna stöder rörelsen, säger FN i en ny rapport.

Det är särskilt utländska rebeller från Pakistan och Uzbekistan som har anslutit sig till IS, enligt FN.

Ett sjuttiotal rebeller har kommit till Afghanistan från Irak och Syrien och de utgör kärnan i den afghanska grenen av IS.

- Antalet grupper och individuella anhängare som öppet har uttryckt sitt stöd för IS fortsätter att växa i många afghanska provinser, konstaterar FN, som bl.a stöder sig på uppgifter från den afghanska armén.

Grupper som stöder IS utför regelbundet attacker mot regeringsstyrkor, men strider med talibanrebeller är däremot sällsynta.

Det enda undantaget är provinsen Nangarhar invid den pakistanska gränsen, där olika rebellgrupper har drabbat samman i kampen om den lukrativa narkotikahandeln i området.

Läs också