Hoppa till huvudinnehåll

Åtalade bilisten: Befann mig inte på olycksplatsen

Den åtalade mannen i kollisionen mellan en bilist och cyklist i Mejlans, augusti 2015.
Den åtalade och hans advokat Martti Mäkelä vid Helsingfors tingsrätt den 28 september. Den åtalade mannen i kollisionen mellan en bilist och cyklist i Mejlans, augusti 2015. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander åtalade i cykelolyckan i mejlans

Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelse för mannen som körde på en cyklist i Tölö. Mannen, född 1980, nekar till alla åtal.

På måndag förmiddag inledde Helsingfors tingsrätt rättegången mot mannen som körde på en cyklist i Tölö i Helsingfors i mitten av augusti. Mannen som åtalas för dråp, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och smitning, anlände till rättssalen dold i en ljusblå munkjacka, rapporterar Yle Helsinki.

Jag har inte sett någon visa mittfingret och inte heller något annat avvikande.― Den åtalade

Mannen på cykel blev påkörd vid korsningen Mannerheimvägen-Stockholmsgatan och avled på Tölö sjukhus dagen därpå.

Den åtalade, en man född 1980, krävde att rättegången hålls bakom stängda dörrar, men tingsrättsdomare Maritta Pakarinen ansåg att det inte finns skäl till det.

Yle Helsinki rapporterar om att åklagaren i rättsalen beskrev hur cyklisten flög över styret med huvudet föret i asfalten. Cyklisten ska ha haft en hastighet på cirka 20 kilometer i timmen.

”Var inte på olycksplatsen”

Den åtalade bestrider alla åtal. Mannen hävdar att han inte ens befann sig på Stockholmsgatan under ögonblicket då kollisionen inträffade.

– Jag har inte sett någon visa mittfingret och inte heller något annat avvikande, säger den åtalade.

Man har inte hittat bevis för en kollision på den åtalades bil, så åklagaren stöder sig på ögonvittnesuppgifter.

Åklagaren säger att bilisten accelererade förbi cyklisten och sedan tvärbromsade. Försvaret säger att bilisten väjde för en annan bilist som bytte fil.

Den åtalade är av annan åsikt.

– Har inga iakttagelser av kollisionen, tvärbromsandet, allt har löpt som normalt, beskriver han.

Tittade på video

I rättsalen tittade man också på en inspelning från övervakningskameran vid Tullbommens Shell-servicestation som ligger intill olycksplatsen. Åklagaren anser att det på inspelningen syns att bilisten noterat kollisionen innan han skyndar iväg från platsen och svänger ut på Mannerheimvägen.

Åklagaren frågade också varför den åtalade inte redan under förhören hade nämt flera detaljer som han nu nämner.

– Det är för att ingen har frågat, svarar den åtalade lugnt.

Under måndagseftermiddagen kommer sex ögonvittnen att uttala sig.

Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för den åtalade mannen som åtalas för dråp, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och smitning. Ögonvittnen säger att den åtalade körde på cyklisten med avsikt.