Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm sade nej till stadionpengar

Vision av hur den nya fotbollsstadion i Vasa kan se ut.
Visionen i Vasa men Korsholm deltar inte. Vision av hur den nya fotbollsstadion i Vasa kan se ut. Bild: Sigge arkkitehdit sandvikens fotbollsstadion

Det blev ett nej i Korsholmsfullmäktige till stadionpengar i Vasa. Beslutet togs efter en lång debatt och omröstning. Kommunstyrelsens förslag på 400 000 euro fick tummen ner i fullmäktige.

Med rösterna 24 nej och 19 för beslöt kommunfullmäktige att Korsholm inte satsar pengar i stadionbygget i Sandviken i Vasa. Debatten böljade fram och tillbaka i närmare två timmar i fullmäktige.

I kommunstyrelsen var beredningen att kommunen inte är med i fotbollsstadion, men Stig Beijars (SFP) motförslag vann med 7-5. Nu röstades i sin tur Beijars vinnande förslag i styrelsen ner av fullmäktige.

- Man vill helt enkelt inte, så enkelt är det, säger Stig Beijar.

Beijar, och flera av de andra som stödde styrelsens förslag, ville att korsholm skulle delta i finansieringen för att visa att man tar ansvar för regionen.

Motståndarna hänvisade dels till Korsholms redan nu ansträngda ekonomi, dels till att stadionbygget redan är finansierat.

- Det blir svårt att motivera vår egen personal till sparåtgärder om vi på så här lösa grunder skickar pengar till Vasa, säger Michael Luther (SFP).

I Vasa tas Korsholms beslut emot med jämnmod.

- Vi satsar 11,5 miljoner euro, det var det vi politiskt klarade av att satsa. Vi hade hoppats på lite draghjälp från grannkommunerna men nu får vi klara oss utan det. Det blir en bra stadion i alla fall, säger Joakim Strand (SFP), fullmäktigeordförande i Vasa.

Så här gick diskussionen i fullmäktige