Hoppa till huvudinnehåll

Ku Klux Klan-mannen har identifierats

Demonstration mot flyktingar i Lahtis
En 19-årig man var klädd i KKK-kåpa under protesten Demonstration mot flyktingar i Lahtis Bild: Heikki Ahonen/Yle mottagningscentral

Polisen i Tavastland fortsätter undersökningen av händelseförloppet i stadsdelen Hennala i Lahtis natten till fredag.

Då en grupp asylsökande anlände med buss till flyktingförläggningen i Hennala avfyrade 30-40 demonstranter fyrverkeripjäser och kastade stenar mot flyktingarna.

Händelsen undersöks som offentlig uppmaning till brott, framkallande av fara, misshandel och skymfande av Finlands flagga.

Dessutom utreder man om det finns belägg för brottet hets mot folkgrupp. Ärendet har klassats som ett rasistiskt brott, det vill säga det misstänks ha haft rasistiska motiv.

19-åring bar KKK-kåpa

I förundersökningen har man också identifierat mannen som var klädd i en Ku Klux Klan-kåpa under protesten i Hennala. Enligt polisen är det frågan om en 19-årig man som bor i Päijänne-Tavastland.

Mannen har ingen tidigare brottsbakgrund och polisen har ingen information om att han skulle höra till någon aktivistgrupp.

19-åringen är efterlyst och polisen har fått kontakt med honom.

Kopplingar till extremrörelser utreds

Polisen i Tavastland har inte information om att protesten skulle ha planerats på förhand eller om någon är arrangör.

Enligt preliminära uppgifter från personer som varit på plats verkar det som om informationen om de asylsökandes ankomst till Hennala har spridit sig via medier och sociala medier.

Polisen utreder ännu vilka alla som deltagit i protesten. Deltagarnas kopplingar till exempelvis fotbollshuliganism eller andra extremrörelser utreds också. Det har tidigare förekommit oroligheter vid FC Lahtis fotbollsmatcher.

Taneli Okkonen, som företräder anhängarna för FC Lahti, tar kraftigt avstånd från händelserna i Hennala.

- Det finns inga som helst kopplingar. Vi motsätter oss fullständigt det som hände där, säger Okkonen.

Enligt Okkonen har associationen väckts eftersom samma människor har synts i Hennala som på en FC Lahti -match.

- Där har varit två personer som kopplats till anhängarna. Men de är inte sådana anhängare som brukar gå på matcher. De har någon gång härjat på en annan ort och befunnit sig på samma plats som FC Lahti -anhängare, säger Okkonen.

Läs också