Hoppa till huvudinnehåll

Lufsa längs Lilla Björnrundan

Jyrävä
Jyrävä vid Lilla Björnrundan Jyrävä Bild: Yle/Joakim Lax lilla björnrundan

En av de riktigt klassiska vandringslederna i Finland hittar man i Oulanka nationalpark. Beroende på hur mycket tid du har kan du välja mellan den lilla eller den stora Björnrundan.

Den lilla passar ypperligt för en dagsvandring. Terrängen är lättframkomlig, men en liten utmaning blir det nog dels i och med att det finns rejäla höjdskillnader, och dels för att du har svårt att fokusera på var du sätter fötterna då du hela tiden vill ta in alla synintryck från den vackra naturen som omger dig.

Henric Öhman vid Lilla Björnrundan
Henric Öhman vid Lilla Björnrundan Bild: Yle/Åsa Svarvar lilla björnrundan

Då du startar färden märker du efter bara några hundra meter hur någonting förändras. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, tills du plötsligt får en aha-upplevelse. Ljudet!
Det finns hela tiden en svagt mullrande. Den är ständigt närvarande, älven Kitkajoki. Beroende på vilken fors du är närmast ändrar ljudet. Kajakpaddlarnas favorit Myllykoski, den 200 meter långa Allokkokoski eller mäktiga Jyrävä, vars dån rullar fram i landskapet.

Vissa kan kanske uppfatta det ständiga ljudet som lite störande, eller till och med skrämmande, men det inger också en känsla av trygghet. Om du av någon orsak rör dig utanför de markerade vandringslederna, så kan du lätt orientera dig tillbaka. Det är bara att följa ljudet.

Henric Öhman ja Henri Suopanki vid Lilla Björnrundan
Henric Öhman ja Henri Suopanki vid Lilla Björnrundan Bild: Yle/Åsa Svarvar lilla björnrundan

Lilla Björnrundan bjuder naturligtvis på många andra upplevelser. Ett rikt fågelliv, med doppingar och havsörn. Renar kan man ha turen att se, men någon björn lär inte komma emot. Namnet till trots håller sig björnarna borta från den välbesökta vandringsleden.

Vyerna är spektakulära och varierande. Den tolv kilometer långa sträckan kan man lätt forcera på några timmar, men bara genom att stanna till varje gång du tycker att något är värt att fotografera så märker du snabbt att du får skynda på den sista etappen för att hinna fram innan det blir mörkt.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö