Hoppa till huvudinnehåll

Några tips då du skall välja ryggsäck

Olika ryggsäckar för olika ändamål
Olika ryggsäckar för olika ändamål Olika ryggsäckar för olika ändamål Bild: Yle/Jyrki Karjalainen ryggsäckar

Under vandringar finns det bara ett alternativ då det kommer till att få med sig alla kläder och prylar. Ja, två, om du har någon annan som bär det åt dig, men annars är det nog ryggsäck som gäller.

Längre turer med mycket packning kräver ryggsäck med ram. Ryggsäcken får mer stadga, och det är lättare att spänna fast utrustning även på utsidan, så som tält och liknande. Ramen gör även att ventilationen är bättre vid ryggen. Däremot tar ryggsäcken ganska mycket plats om du skall stuva in den i exempelvis en bil, och vid klättring eller mycket kuperad terräng kan den höga tyngdpunkten vara en nackdel.

Henri Suopanki och Henric Öhman
Henri Suopanki och Henric Öhman Bild: Yle/Jyrki Karjalainen ryggsäckar

Kortare turer då du bara har med en termos och ett par extra strumpor klarar du naturligtvis med en avsevärt mindre ryggsäck på 20-30 liter. Det svåra är att hitta en optimal storlek. Väljer man en för liten ryggsäck måste man välja bort saker som man plötsligt märker att man kunde ha behövt. Väljer man en för stor ryggsäck finns risken att man bär på onödig vikt och tröttar ut sig i onödan. Med god planering och erfarenhet kommer man en bra bit på vägen.

Längre turer med mer packning kräver ryggsäcksstorlekar på 60-120 liter. Kontrollera att ryggsäckens längd passar din rygg, eller att längden går att justera. Midjebältet skall vara bekvämt och med bröstremmar och liknande justeringsmöjligheter skall du kunna omfördela vikten utan att du tar av dig ryggsäcken.

Ryggsäck med pall
Ryggsäck med pall Bild: Yle/Jyrki Karjalainen ryggsäckar

Ryggsäckar med pall väger en aning, men visst är det skönt att kunna sitta bekvämt under exempelvis jaktpasset, fisketuren eller dagsturen. Så länge du bär den på ryggen ger den också ett visst mått av stadga för packningen.

De flesta moderna ryggsäckar har plats för en vattenblåsa som gör det enkelt att släcka törsten utan att behöva stanna upp och leta efter flaskan, som oftast är längst ner.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

    "Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

    Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost Det har varit svårt för mig att hitta en pizzabotten utan vetemjöl som ändå är god....Den här är toppen! Glutenfri och för vänner av ost. Enkel att tillreda och lyckas alltid. Fyllningen och såsen kan man välja själv enligt smak.

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

    Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.