Hoppa till huvudinnehåll

Några tips då du skall välja ryggsäck

Olika ryggsäckar för olika ändamål
Olika ryggsäckar för olika ändamål Olika ryggsäckar för olika ändamål Bild: Yle/Jyrki Karjalainen ryggsäckar

Under vandringar finns det bara ett alternativ då det kommer till att få med sig alla kläder och prylar. Ja, två, om du har någon annan som bär det åt dig, men annars är det nog ryggsäck som gäller.

Längre turer med mycket packning kräver ryggsäck med ram. Ryggsäcken får mer stadga, och det är lättare att spänna fast utrustning även på utsidan, så som tält och liknande. Ramen gör även att ventilationen är bättre vid ryggen. Däremot tar ryggsäcken ganska mycket plats om du skall stuva in den i exempelvis en bil, och vid klättring eller mycket kuperad terräng kan den höga tyngdpunkten vara en nackdel.

Henri Suopanki och Henric Öhman
Henri Suopanki och Henric Öhman Bild: Yle/Jyrki Karjalainen ryggsäckar

Kortare turer då du bara har med en termos och ett par extra strumpor klarar du naturligtvis med en avsevärt mindre ryggsäck på 20-30 liter. Det svåra är att hitta en optimal storlek. Väljer man en för liten ryggsäck måste man välja bort saker som man plötsligt märker att man kunde ha behövt. Väljer man en för stor ryggsäck finns risken att man bär på onödig vikt och tröttar ut sig i onödan. Med god planering och erfarenhet kommer man en bra bit på vägen.

Längre turer med mer packning kräver ryggsäcksstorlekar på 60-120 liter. Kontrollera att ryggsäckens längd passar din rygg, eller att längden går att justera. Midjebältet skall vara bekvämt och med bröstremmar och liknande justeringsmöjligheter skall du kunna omfördela vikten utan att du tar av dig ryggsäcken.

Ryggsäck med pall
Ryggsäck med pall Bild: Yle/Jyrki Karjalainen ryggsäckar

Ryggsäckar med pall väger en aning, men visst är det skönt att kunna sitta bekvämt under exempelvis jaktpasset, fisketuren eller dagsturen. Så länge du bär den på ryggen ger den också ett visst mått av stadga för packningen.

De flesta moderna ryggsäckar har plats för en vattenblåsa som gör det enkelt att släcka törsten utan att behöva stanna upp och leta efter flaskan, som oftast är längst ner.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö