Hoppa till huvudinnehåll

Obama söker samarbete, Putin söker stöd för regimen i Syrien

USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin talade i dag i New York i anslutning till FN:s generalförsamling.

Barack Obama konstaterade att USA ensamt inte kan lösa problemen i världen - och att inte heller andra länder är tillräckligt starka som ensamma.

Obama vädjade för samarbete mellan stater. Han gav kärnenergiavtalet med Iran som ett exempel på styrkan i det internationella systemet, något som visar hur man kan undvika krig.

Barack Obama
Barack Obama Barack Obama Bild: EPA/JUSTIN LANE barack obama

- USA är redo att att samarbeta med vilket land som helst för att få ett slut på det fyra år långa kriget i Syrien. Det finns inget utrymme för terroristorganisationen IS.

- Men vi måste komma ihåg att det efter detta blodbad inte är möjligt att återgå till det läge som rådde före kriget.

Obama definierade Syriens president Bashar al-Assad som en barnamördare, och sade att det vore fel att stöda en tyrann som al-Assad.

"Ingen återgång till kalla kriget"

Obama sade vidare att de sanktioner som riktas mot Ryssland inte återspeglar en önskan om att återgå till kalla kriget.

- Men världen kan inte stå bredvid och titta på då Ryssland hotar Ukrainas självständighet utan att straffas, sade Obama.

Väst intar en flexiblare linje?

Flera västländer har under den senaste tiden antytt att de är redo att inta en mer flexibel linje gentemot Syriens president Bashar al-Assad än tidigare.

Också USA har signalerat förhandlingsvilja i kombinationen med oro över Rysslands ökade militära närvaro i Syrien.

Storbritannien väntas gå med på att al-Assad kan leda en eventuell övergångsregering, uppger BBC.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Vladimir Putin Bild: EPA/MATT CAMPBELL vladimir putin

Putin: Enormt misstag att inte samarbeta med den syriska regimen

- Det är viktigt att respektera olika länder, sade Rysslands president Vladimir Putin i sitt tal inför FN:s generalförsamling.

- Alla borde lära sig av historien. Vi är alla olika och det bör man respektera. Ingen ska tvingas att följa en utvecklingsmodell som någon anser att är den enda rätta.

President Putin sade att det vore ett enormt misstag att inte samarbeta med den syriska regimen. Enligt Putin är det president Bashar al-Assads styrkor och kurderna som på allvar kämpar mot terroristerna i Syrien.

- FN borde koordinera ett brett samarbete kring en koalition mot terrorism, och det muslimska samfundet bör ha en nyckelroll där, sade Putin.

Ryssland laddar upp militärt

Putin har också tidigare fört fram sin åsikt om att man måste förstärka de enda existerande legitima regeringsorganen. Ryssland har laddat upp militärt i Syrien genom att modernisera en flott- och en flygbas i nordvästra Syrien. Ryssland har också fört in stridsvagnar, stridshelikoptrar, artilleri och ett tiotal jaktplan för att hjälpa syriska regeringsstyrkor i städerna Tartus och Latakia. Putin har ändå försäkrat att Ryssland inte kommer att sätta in stridande förband i Syrien – åtminstone inte i det här skedet.

Ryssland håller på att öka sitt inflytande i Mellanöstern. I söndags meddelade Irak att landet ingått en militär underrättelsepakt med Ryssland, Syrien och Iran för att effektivera kampen mot IS.

President Obamas tal i sin helhet:

President Putins tal i sin helhet:

Förenta Nationernas högkvarter i New York dagen innan toppmötet den 25 september 2015 inleddes.
Förenta Nationernas högkvarter i New York Förenta Nationernas högkvarter i New York dagen innan toppmötet den 25 september 2015 inleddes. Bild: EPA/MATT CAMPBELL fn-byggnad