Hoppa till huvudinnehåll

Varför är grannens trädgård grönare?

närbild av vissen blomma i trädgård
närbild av vissen blomma i trädgård Bild: YLE/ Tiina Grönroos vissen blomma

Missförstå mig inte, rubriken med min fråga har inget med avundsjuka att göra, även om avundsjukan också anses vara grön. Det jag däremot efterlyser är goda råd och tips av en trädgårdsexpert.

Du har säkert hört det gamla skämtet om den äldre mannen som kom till lanthandeln och ville skoja med den unga oerfarna sommarvikarien:
”Var har ni ögonmåtten?”
” Ett ögonblick…” (den nervösa sommarjobbaren springer ut i lagret och återvänder tomhänt efter en liten stund)
”Nej tyvärr, ögonmåtten råkar vara slut för tillfället, kom igen nästa vecka.”

Jag för min del önskar att det gick att köpa gröna fingrar. I brist på den handelsvaran har jag skaffat blommiga trädgårdshandskar. Hoppas de gröna fingrarna finns på butikshyllorna nästa vår. I så fall köper jag hela lagret.

Också den här våren smidde jag vilda, härliga och ljuvliga planer för min trädgård. Nu äntligen skulle jag fixa en lättskött naturäng med allehanda vackra blommor. Ni vet, blåklint, prästkrage, rödklöver, timotej – hopp över och kom till mej och så ännu lite röd storblommig vallmo. Sådana där blommor som sköter sig själva, som ingen kan misslyckas med. Trodde jag.

en blomsteräng med bland annat vallmo och ringblomma
Bild från Janne Grönings blomrabatt på Keistö, en dröm för alla trädgårdsentusiaster en blomsteräng med bland annat vallmo och ringblomma Bild: YLE/ Tiina Grönroos blomsteräng

Jag köpte fröpåsar, jag såg ut en lämplig plats för min äng och jag väntade på att jorden skulle bli tillräckligt varm.

Platsen för min tilltänkta blomsteräng genomgick en noggrann besiktning på våren. Jag drog upp stickiga ”hallonbrakel” och små granar. Jag luckrade upp jorden och konstaterade att här fanns fin mylla, en del daggmaskar och tyvärr också en hel del små och mindre små rötter av ogräs, träd med mera. Men sådant hör ju till, eller hur? Vidare funderade jag en stund om området var lite för skuggigt för mina blommor, men tänkte sedan att vilda blommor är sega och livskraftiga. Så jag sådde. Och väntade. Det regnade en hel del den här sommaren så jag tyckte min blivande blomsteräng inte behövde extra bevattning. Jag väntade och väntade. Inga blommor. Inte ens en endaste en ringblomma som jag har hört att alla klarar av att så och driva upp.

skogsdunge, oskött trädgård
Min "naturäng" i slutet av september skogsdunge, oskött trädgård Bild: YLE/ Tiina Grönroos skogsdunge

Vad gjorde jag för fel? Varför har grannen jättefina blommor medan jag har en tom jordplätt med nässlor och enstaka grässtrån?

lila blommor, höstaster
grannens blommor lila blommor, höstaster Bild: YLE/ Tiina Grönroos lila blommor
små, omogna vindruvor mot en trävägg
grannens vindruvor små, omogna vindruvor mot en trävägg Bild: YLE/ Tiina Grönroos hobbyodling

Däremot lyckades jag skörda några tomater (okej, okej, från köpta plantor, men i alla fall…) och vissa gamla perenner är det omöjligt att få livet av trots ihärdiga försök.

tre körsbärstomater på en tomatplanta
Otroligt, men sant. Jag fick några tomater. tre körsbärstomater på en tomatplanta Bild: YLE/ Tiina Grönroos körsbärstomat
gula blommor
Gullris?? Omöjliga att ta kål på. gula blommor Bild: YLE/ Tiina Grönroos gullris

Nu är det höst igen och jag börjar smått planera för nästa vår och sommar. Medborgarinstitutet ordnar en kurs i hur man får nytt liv i en gammal trädgård. Tänk om jag skulle lyckas den här gången?

P.S. Tulpanerna som jag grävde ner för ett år sedan kom i alla fall upp i våras. Återstår att se om de dyker upp också nästa år eller om de blir sorkmat i vinter.

I Experttimmen på torsdag (1.10) kan du ställa frågor till vår trädgårdsexpert Johan Slätis. På plats finns också hushållsrådgivare Solveig Backström från Marthaförbundet. Solveig är med oss i egenskap av svampkonsulent men kan också ge tips på vad du kan göra med höstens trädgårdsskörd. Du som alltså har lyckats med dina odlingar… Ring 0600-11 12 13 från och med klockan 19. Vi hörs mellan klockan 19.30 och 21.00.

Nyligen publicerat - Vega