Hoppa till huvudinnehåll

Y-tåget fick över 11 000 namn

Plastfickor som innehåller namnlistor. Högarna är försedda med ett gulrött klistermärke med texten: Bevara Y-tåget.
Det är kommunikationsminister Anne Berner (C) som får ta emot namnlistorna. Plastfickor som innehåller namnlistor. Högarna är försedda med ett gulrött klistermärke med texten: Bevara Y-tåget. Bild: Nina Wessberg y-tåget

Över 11 000 namn på en vecka - det måste väl påverka regeringens syn på Y-tågen. Det säger Nina Wessberg (SDP). Hon är en av dem som aktivt under en veckas tid har samlat in namn för att stöda Y-tåget.

Beslutet att lägga ned Y-tågstrafiken kommer upp i dag (28.9) när regeringen behandlar statens budget för nästa år.

- Jag tror nog att namnlistorna har ett eftertryck. Om vi har samlat in över 11 300 namn på en vecka är det nog ett ärende som måste tas på allvar. Det måste beaktas att folk är upprörda över det här.

Namnlista för bevarandet av Y-tåget på kustbanan.
Namnlista för bevarandet av Y-tåget på kustbanan. Bild: Yle/Petra Thilman namnlista för att bevara y-tåget

"Nu handlar det inte om partipoäng"

Wessberg påpekar att Y-tågstrafiken politiskt är en gemensam västnyländsk fråga.

- Centraliserade diskussioner mellan partier vet jag inget om. Jag litar på att våra riksdagsledamöter har snackat sig samman. Det här är en gemensam grej. Här samlar vi inga partipoäng.

"Det är en ödesfråga för Västnyland"

De västnyländska riksdagsledamöterna åker i dag (28.9) till Helsingfors för att träffa kommunikationsminister Anne Berner (C) och överräcka namnlistorna.

- Jag hoppas att också de andra partierna i regeringen förstår vikten av det här för den befolkning som bor så här nära Helsingfors. Det är en ödesfråga för regionen och dess utveckling, säger Wessberg.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland