Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingfrågor väckte stort intresse i Nagu

röda korset informerar om nödboende i nagu
Många vill höra mer om planerna på ett nödboende i Nagu. röda korset informerar om nödboende i nagu Bild: Yle/Johanna Ventus framnäs

Framnäs i Nagu var fullt när Röda Korset och polisen informerade om planerna på att öppna ett nödboende för asylsökande i Nagu.

Förra veckan kom beskedet Hotell Strandbo i Nagu kommer att bli ett nödboende för asylsökande. Intresset för att veta mer om planerna var stort och Framnäs var fullt då Röda korset och polisen informerade om vad som är på gång.

”Behovet är enormt”

Annalena Sjöblom, som är verksamhetsledare för Röda korsets Åbolandsdistrikt, inledde mötet med att informera om läget.

Annalena Sjöblom från röda korset
Annalena Sjöblom Annalena Sjöblom från röda korset Bild: Yle/Johanna Ventus annalena sjöblom

- Jag beklagar att det här kom som en chock för många förra veckan men vi måste agera snabbt. Behovet av hjälp är enormt och en sådan här situation har vi aldrig tidigare varit med om, konstaterade Sjöblom inledningsvis.

Det var i september som Hotell Strandbo kontaktade Migrationsverket och erbjöd hotellets utrymmen. Migrationsverket tog kontakt med Röda Korset som nu ska organisera verksamheten. De gjorde snabbt upp en plan för att ta emot 150 personer.

Genom att byta ut sängarna i de 48 rummen till högsängar skulle man få rum för alla men på tisdag kom beskedet att brandskyddsmyndigheter inte godkänner att fler än 100 personer bor på hotellet så exakt hur många asylsökande som kommer till Nagu är ännu oklart.

- Det lever hela tiden och det är bara att hänga med i svängarna, säger Sjöblom.

Enligt planen skulle de asylsökande anlända i mitten av oktober.

Migrationsverket står för fiolerna

Klart är i alla fall att Sirkku Koskinen kommer att fungera som enhetschef vid nödboendet. Ännu ska Röda Korset anställa en socialarbetare, en hälsovårdare och en ekonomichef. Dessutom behövs fyra till sex flyktinghandledare. Röda korsets Åbolands distrikt kommer också att samarbeta med de lokala avdelningarna i Nagu, Korpo och Houtskär.

- Det kommer att behövas hjälp av frivilliga. Gärna folk med lokal kännedom, säger Sjöblom.

Det är Migrationsverket som står för alla kostnader.

De flesta kommer från Irak

På plats i Nagu var också kommissarie Stephan Sundqvist från utlänningspolisen i Åbo. Eftersom det aldrig har kommit så många människor till Finland som nu reserverade han sig med att alla svar kommer att präglas av en viss osäkerhet.

Det man vet är att närmare 90 procent av de asylsökande kommer från Irak.

komissarie stephan sundqvist
Stephan Sundqvist. komissarie stephan sundqvist Bild: Yle/Johanna Ventus stephan sundqvist

- Det handlar dels om familjer men det är ett faktum att de flesta är män i 20-30 års ålder som hoppas att deras familjer ska kunna komma i ett senare skede, säger Sundqvist.

Frågan engagerade

Frågorna från publiken var många. Överlag var ändå stämningen god och diskussionen höll sig på en konstruktiv nivå. Ett tydligt orosmoment var ändå säkerheten.

- Vem ansvarar för säkerheten av våra unga. Är det till exempel tryggt att ensam gå till skolan? Vad gör vi om något händer då polisen är långt borta, frågade Nagubon Magnus Ekholm och fortsatte.

- Kan vi se till att vi endast tar emot barnfamiljer och inte arga unga män?

- Vi har satt in en önskan om barnfamiljer men som läget ser ut nu är det ingenting vi kan garantera, svarade Sjöblom.

Också Harry Lindblom uttryckte oro för säkerheten. Men han oroade sig inte för vad de asylsökande kommer att göra, tvärtom.

- Vi har sett hur vissa finländare har reagerat. Kan det bli demonstrationer också här?

Enligt kommissarie Sundqvist har det förekommit vissa inre stridigheter har uppkommit på vissa förläggningar men med tanke på hur trångt och nära inpå varandra de asylsökande bor har det gått förvånansvärt lugnt till. Han var betydligt mer oroad för angrepp mot flyktingförläggningarna.

- Den biten har varit betydligt mer arbetsdrygt för polisen, konstaterade Sundqvist.

Någon fler resurser för polisen då det gäller nödboendet i Nagu kunde Sundqvist ändå inte lova. Däremot ska polisen försöka stärka sin tillvaro i Pargas därifrån det är betydligt närmare till Nagu.

- Vi har tänkt ha en vaktfirma på plats i början i alla fall med tanke på att det kan ta länge för polisen att rycka ut, berättar i sin tur Sjöblom.

röda korset i diskussion med polisen
Röda Korset och polisen fick svara på många frågor. röda korset i diskussion med polisen Bild: Yle/Johanna Ventus möte i nagu

Ett annat frågetecken var hur resurserna ska räcka till.

- Jag är tveksam till mängden. Vi talar om över hundra personer vilket är en mycket stor del av Nagus befolkning vintertid. Jag vill hjälpa men kommer Röda Korsets resurser att räcka till med tanke på det behov de människor som kommer hit har, frågade sig en kvinna i publiken.

Naguborna vill hjälpa

Efter att flera orosmoment ventilerats reste sig en kvinna och frågade vad Naguborna kan göra för att hjälpa till och möttes av varma applåder från publiken.

Det kan handla om allt från att samla ihop paket med hygienartiklar till att sticka sockor svarade AnnaLena Sjöblom. Exakt vad som behövs vet man ändå inte ännu. Det klarnar först när man vet vem det är som kommer från flyktingslussen i Torneå.

- Det kanske viktigaste nu är att fundera över hurdana aktiviteter vi tillsammans kunde göra i Nagu och vad vi ska hitta på för dagsysselsättning.

Christa Perämaa-Bredenberg som bor granne med hotellet hade en idé.

- Vi har diskuterat det här med min familj. Jag har fem barn som gärna vill hjälpa till. Vi fick en skateramp till Nagu i somras och vi kunde ju bjuda in ungdomarna att hänga på om de är intresserade, föreslog Perämaa-Bredenberg.

Både polisen och Röda Korset var efter mötet nöjda med kvällens diskussion.

- Det var väldigt positivt. Det kom många frågor om hur man konkret kan hjälpa. Jag har varit på flera sådana här tillfället tidigare och jag måste säga att stämningen var klart positivare här än på andra ställen, säger kommissarie Stephan Sundqvist.

Annalena Sjöblom var inne på samma linje.

- Nagu har ett stort hjärta. Eventuella problem kommer vi att lösa. Det här fixar vi.

Den 13 oktober arrangeras kursen Nykomlingens vän och stöd i Nagu.

Medan hotellet i Nagu blir ett tillfälligt nödboende från oktober fram till april kommer det i Pargas centrum att få en regelrätt flyktingsförläggning. Pargas stads kommer att hyra ut Norrgårds Inn till Röda Korset och fastigheten kommer i april att öppna som flyktingsförläggning. Enligt preliminära uppgifter får förläggningen plats för 150 flyktingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland