Hoppa till huvudinnehåll

Handikappidrottare kan också sikta mot stjärnorna

Sex av tolv idrottare som ingår i paralympiska kommitténs idrottarpool i programmet Tie tähtiin. september 2015.
Matti Suur-Hamari, Liisa Lilja, Fanny Bengs, Taneli Tenhunen, Katja Saarinen och Riku Virtanen vill få in nya ungdomar på toppidrottsstigen. Sex av tolv idrottare som ingår i paralympiska kommitténs idrottarpool i programmet Tie tähtiin. september 2015. Bild: Yle fanny bengs

Med knappt ett år till paralympics i Rio de Janeiro har Finland redan säkrat ett tiotal platser till spelen. Jakten på representationsplatser fortsätter fram till nästa sommar. Samtidigt pågår jakten på nya handikappidrottare som vill satsa helhjärtat på idrotten.

Handikappidrotten har en relativt hög status i Finland. Bland de 18 idrottare inom sommargrenarna som får det största av undervisnings- och kulturministeriets träningsstipendier, 20 000 euro år 2015, är sex handikappidrottare. Av friidrottarna är till och med tre av fem handikappade.

Vägen mot stjärnorna

I höst bildades en idrottarpool med tolv nuvarande och före detta toppidrottare från olika grenar med målet att ge handikappidrotten en större synlighet och locka med nya barn och unga till handikappidrotten. Genom programmet Tie tähtiin – vägen mot stjärnorna ska idrottarna besöka olika evenemang och institutioner och berätta om sina egna idrottarstigar och vilka möjligheter det finns inom handikappidrotten.

Tähti största stjärnan

Den mest kända av de tolv är friidrottaren Leo-Pekka Tähti. De övriga elva är ryttaren Fanny Bengs, tennisspelaren Taneli Tenhunen, alpina skidåkaren Katja Saarinen, goalballspelaren Miika Honkanen, triatleten Liisa Lilja, simmarna Tytti Lehtola och Reeta Lindeman, bordtennisspelaren Teemu Ruohonen, snowboardåkaren Matti Suur-Hamari, basketspelaren Riku Virtanen och partner-spelaren Lotta Aaltonen. De flesta har redan avslutat sina tävlingskarriärer, men trion Tähti, Lilja och Honkanen siktar på att vara med i Rio.

I Sportmagasinet tisdagen den 29.9 kl. 21.00 i Yle Fem presenteras tre av idrottarna i poolen, dressyrryttaren Fanny Bengs, 25, som just nu håller paus från tävlandet, men som siktar på en comeback i framtiden, rullstolstennisspelaren Taneli Tenhunen, 29 som var med i paralympics i Peking 2008 och numera jobbar heltid som tennistränare och alpinskidåkaren Katja Saarinen, 36, som deltagit i fyra paralympiska spel 2002-2014.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport