Hoppa till huvudinnehåll

KKK-mannen i Hennala: Ett dumt infall

Demonstration mot flyktingar i Lahtis
En 19-årig man var klädd i KKK-kåpa under protesten i Hennala Demonstration mot flyktingar i Lahtis Bild: Heikki Ahonen/Yle mottagningscentral

Polisen i Tavastland har gripit mannen som klädde sig i en Ku Klux Klan -kåpa vid flyktingförläggningen i Hennala i Lahtis natten till fredag. Mannen har förhörts.

Han misstänks för offentlig uppmaning till brott och skymfande av Finlands flagga. Dessutom utreder man om det finns belägg för brottet hets mot folkgrupp.

Mannen är 19 år gammal och kommer från Päijänne-Tavastland. Han har ingen tidigare brottsbakgrund och polisen har inte kännedom om att han skulle höra till någon aktivistgrupp.

Han säger att det var ett dumt infall att klä sig i KKK-kåpan.

19-åringen hade tagit sig till Hennala eftersom en kompis föreslagit det. Materialet för KKK-kåpan hade han skaffat samma kväll från en lokal affär, enkom för det här ändamålet.

Då en grupp asylsökande anlände med buss till flyktingförläggningen avfyrade 30-40 demonstranter fyrverkeripjäser och kastade stenar mot bussen som flyktingarna färdades i och mot personer som befann sig på platsen.

Mannen förnekar ändå att han skulle ha gjort detta eller att han skulle gjort sig skyldig till något brott.

Ungdomar ångrar att de klädde staty i KKK-kåpa

De ungdomar som i sin tur natten till söndag satte en vit Ku Klux Klan-kåpa på Jari Litmanen-stayn i Lahtis ångrar sitt tilltag.

De vill gottgöra den dumhet de gjort, och Lahtis stads idrottstjänster sysselsätter nu dem för ett tag.

De sex ungdomarna kommer att utföra underhålls- och städarbete.

Lahtisungdomarna ångrar uppriktigt det de gjort, och bad själva om att få göra något för att gottgöra det de ställt till med.

Bildningsväsendet i Lahtis har underrättat polisen om att man kommit överens i frågan och drar för sin del tillbaka brottsanmälan.

Läs också