Hoppa till huvudinnehåll

”Låt han dö” – rå ramsa delar åsikterna i Sverige

AIK-anhängare, 1999
Personerna på bilden har inget med händelserna att göra. AIK-anhängare, 1999 Bild: EPA / All Over Press fotbollsanhängare

Erik Israelsson nickade in segermålet för sitt Hammarby i Stockholmsderbyt mot AIK i allsvenskan. I situationen tappade han medvetandet, fick en kraftig hjärnskakning och en fotfraktur. AIK-anhängarna svarade med att skandera ”låt han dö”.

Avskyvärt eller en rå ramsa med glimten i ögat? De flesta lutar mot det första alternativet i Sverige.

Israelsson tog en rejäl smäll då han nickade in 1–0 och avgjorde derbyt. Han fördes senare bort med ambulans. Se situatinen här (Yotube).

AIK-klacken svarade med att taktfast sjunga ”låt han dö” (Youtube) – något som väckt avsky i Fotbollssverige.

Fy fan, sammanfattar Aftonbladets krönikör Simon Bank. Jag kände skräck och avsky, säger AIK:s hedersordförande och tidigare Uefa-höjdaren Lennart Johansson.

AIK bad snabbt om ursäkt på sin webbplats för de ”oacceptabla ramsorna” och fördömer fansens beteende.

Ber inte om ursäkt

AIK:s supporterförening Allmänna supporterklubben vill ändå inte be om ursäkt – trots att de skickat blommor med ett kort till Israelsson.

– Det står inte på kortet att vi ber om ursäkt. Det är svårt, för en läktare är så stor och brokig. Vi vet inte om det var medlemmar ur ASK som sjöng eller inte, eller hur de motiverade att sjunga eller inte, så att be om ursäkt för något man inte vet något om är omöjligt, säger styrelsemedlemmen Patrik Sundberg till Aftonbladet.

Sundberg tror att ramsan kommer att leva vidare på fotbollsläktarna.

– Den brukar sjungas med glimten i ögat. Jag ser ramsan som ett hån mot en spelare som har slagit sig, har kramp, är trött, filmar eller maskar. "Låt han dö" är ett sätt för klacken att håna spelaren. Det är inte en önskan om att den här spelaren faktiskt ska avlida.

”Höll på att svimma”

Erik Israelssons bror Johan Israelsson bloggade om händelsen. Han satt uppe mitt i natten och såg matchen i Melbourne.

Han beskriver händelsen som en mardröm. Johan tänkte tankar om bruten nacke, förlamning och död och var nära att svimma.

– Mitt i allt hör vi en motståndarklack. Ja en stor del av klacken – inte bara ett fåtal personer – som önskar vår älskade Erik död. ”Låt han dö, låt han dö, låt han dö”. Varför önskar de en ung kille, som bara gör det han älskar, döden? En kille som är en bror, en son, en pojkvän, skriver Johan Israelsson.

Erik Israelsson mår bra enligt omständigheterna. Då ambulanspersonalen berättade att han gjort mål trodde han att de skojade, säger Israelsson på Hammarbys webbplats.