Hoppa till huvudinnehåll

Äktenskapsfrågan tillbaka i riksdagen

Två homosexuella män håller varandra i handen
Konservativa kristna kretsar har haft svårt att svälja det könsneutrala äktenskapet. På tisdag avslutades en namninsamling som igen kommer att öppna äktenskapsdiskussionen i riksdagen. Två homosexuella män håller varandra i handen Bild: AP Graphics Bank homoäktenskap,homosexuella

När namninsamlingen för det så kallade äkta äktenskapet avslutades på tisdagen hade medborgarinitiativet samlat runt 100 000 underskrifter. Aktivisterna hoppas nu att riksdagen ska ta tillbaka beslutet att öppna äktenskapet för homosexuella par.

De som har skrivit under medborgarinitiativet vill alltså att äktenskapet också i fortsättningen ska vara öppet enbart för heterosexuella.

Kristdemokraterna är glada

Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman hör till dem som gläds över att äktenskapslagen igen kommer att diskuteras i riksdagen.

Peter Östman
Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman hör till dem som gläds över att äktenskapslagen igen kommer att diskuteras i riksdagen. Peter Östman Bild: Kristdemokraterna peter östman

- Jag skulle gärna se att äktenskapet också i framtiden skulle vara den benämning som gäller enbart för ett äktenskap mellan man och kvinna, säger Östman. Det är den centrala målsättningen.

Det är bara bra att de som kände sig överkörda i den förra behandlingen av äktenskapslagen får en ny chans. ― Janne Berg, forskare i demokratifrågor.

Östman vill däremot inte kommentera vilka chanser det nu aktuella medborgarinitiativet har att godkännas av riksdagen.

"De som känner sig överkörda får ny chans"

En allmän bedömning är att riksdagen inte kommer att riva upp beslutet om att öppna äktenskapet för homosexuella par.

- Men det är bara bra att de som kände sig överkörda i den förra behandlingen av äktenskapslagen får en ny chans, säger Janne Berg som är doktorand vid Åbo Akademi och forskar i demokratifrågor.

Och den nya riksdagen är klart konservativare än den förra.

- Samtidigt har partierna gett signaler om att de inte kommer att ändra på ett fattat beslut, säger Berg. Men visst är det intressant att värderingarna skiftar från riksdag till riksdag. Det är en ny situation för oss här i Finland.

"Medierna körde fram könsneutralt äktenskap"

Många av de som har undertecknat medborgarinitiativet för det så kallade äkta äktenskapet anser att medierna hela tiden har varit part i målet och massmedierna arbetade för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Boris Salo
Det är klart att massmedia hårt körde fram det förra initiativet, säger Boris Salo som är kaplan i Jakobstads svenska församling. Det kommer man inte undan. Boris Salo Bild: Yle/Kjell Vikman boris salo

- Det är klart att massmedia hårt körde fram det förra initiativet, säger Boris Salo som är kaplan i Jakobstads svenska församling. Det kommer man inte undan.

Det är klart att massmedia körde hårt fram det förra initiativet. Det kommer man inte undan. ― Boris Salo, kaplan i Jakobstads svenska församling

Forskaren håller inte med

Forskaren Janne Berg på Åbo Akademi håller inte med Boris Salo. Berg anser att mediernas stora intresse för medborgarinitiativet för ett könsneutralt äktenskap handlade om nyhetens behag.

Janne Berg anser att den stora skillnaden mellan de två medborgarinitiativen är att initiativet om det könsneutrala äktenskapet är det första som gick hela vägen i mål.

Forskaren Janne Berg anser att den stora skillnaden mellan de två medborgarinitiativen är att initiativet om det könsneutrala äktenskapet är det första som gick hela vägen i mål. Bild: Yle/Peter Fahllund janne berg

- När man jämför de här två kan man tycka att det första initiativet fick oförtjänt mycket publicitet, säger Berg. Men i grunden handlar det om nyhetsprioriteringar.

Däremot vill inte Berg ta ställning till om medierna körde en uttrycklig värdeliberal linje i bevakningen av medborgarinitiativet för det könsneutrala äktenskapet.

Medborgarinitiativet för det traditionella äktenskapet kommer att överräckas till riksdagen under senhösten och det kommer i normal ordning att behandlas både i plenum och lagutskottet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes