Hoppa till huvudinnehåll

Dags för personligare och rappare Stand up, Turku

Seportaget: Bakom humorn
Komiker André Wickström. Seportaget: Bakom humorn Bild: Filmus Ky 6261 0068 000

Den tre dagar långa skrattfestivalen som ordnas den 1-3 oktober i Åbo har utvecklats en hel del under åren.

Festivalen började som ett slutarbete för kulturproducentstuderande. Satsningen var liten men ambitiös till innehållet under det första året och den första festivalen fick ett varmt välkomnande. Nu är man inne på det tionde året.

Festivalen har förändrats en del under åren, berättar Wickström. Dels är tempot snabbare på scen, men också de ämnen som engagerar komikerna förändras under årens lopp.

- Standupen har blivit mer personlig och man lyfter fram mer personliga saker i sina skämt, säger Wickström.

Bland komikerna som uppträder på årets festival finns Sami Hedberg, Mika Eirtovaara, Niko Kivelä, Krisse Salminen, Ismo Leikola, Jaakko Saariluoma, Anders Helenius och André Wickström.

Det är många män bland ståuppkomikerna, något som André Wickström tror kan bero på att det verkar finnas ett större behov hos män att få stå på scen och visa upp sig än hos kvinnor.

Politiskt inkorrekta skämt och enkla ordvitsar

På årets festival kommer det att skämtas på en rad olika sätt. Förutom traditionell standup, kommer det att ordnas klubbkvällar med speciella teman. Under Puujalkaperjantai bjuder komikerna på sina favoritordvitsar och under Törkytorstai slår man på stora trumman och tar till politiskt inkorrekta skämt. Det blir ett sätt för komiker att kunna skämta om svårare saker, och för publiken att kunna skratta åt dem då alla vet vad kvällen går ut på.

Standupkomiken handlar ju också om att ta upp dagsaktuella ämnen. Men hur skämtar man om till exempel flyktingar?

- Man kanske inte skämtar om själva flyktingarna, det är politiskt inkorrekt. Men man kan exempelvis skämta om finländarnas reaktioner till flyktingar i Finland, som växlar från bisarra rädslor till en översvallande empati, säger Wickström.

Läs också