Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelt fler fuskbilar kan komma att avslöjas i Finland

Arbetare på Volkswagen-fabrik 2012.
Arbetare på Volkswagen-fabrik 2012. volkswagen

Tidigare räknade man med att drygt 26 000 bilar i Finland är försedda med mjukvara som ger missvisande uppgifter om utsläppen. I den siffran räknade man ändå enbart med personbilar av märket Volkswagen som har en dieselmotor av typen EA189.

Fuskmjukvaran har ändå också installerats i totalt flera miljoner bilar av märkena Audi, SEAT och Škoda, samt i vissa större Volkswagen-bilar.

Räknar man med också de här bilarna kan antalet fuskfordon i Finland stiga betydligt, säger man på Trafiksäkerhetsverket Trafi.

Tiotusentals nya fall?

Totalt kan det röra sig om över 50 000 bilar med fuskmjukvara i Finland.

- Audi, Seat och Škoda är populära bilmärken. Det kan med lätthet handla om ytterligare tiotusentals fall, säger avdelningschefen Toni Pallaspuro på Trafi till Yle Nyheter.

Enligt några månader gammal statistik kör det exempelvis 44 000 dieselbilar av märket Audi på de finländska vägarna. Antalet Škoda-bilar med dieselmotor uppgår till nästan 43 000.

Alltsomallt uppgår antalet dieselbilar i den finländska trafiken till knappt 686 000. Antalet bensindrivna bilar är mycket större, närmare två miljoner.

Minna Pantzar, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes