Hoppa till huvudinnehåll

Internationella kockar hyllar Åbos hälsosamma skolmat

food & fun, cygnaeus skola i åbo,
Eleverna i Cygnaeus skola i Åbo deltar också i matfestivalen Food & Fun. Salladsbaren som de själva önskat var ett populärt inslag. food & fun, cygnaeus skola i åbo, Bild: Yle / Annika Holmbom food & fun

Under onsdagen inleddes matfestivalen Food & Fun i Åbo. Festivalen pågår till och med den 4 oktober och innebär bland annat att serviceföretaget Arkea serverar specialmat åt skol- och daghemsbarn samt att internationella kockar gör gästspel i Åbos skolor och restauranger.

Vi besökte Cygnaeus skola, där salladsbaren som skolbarnen själva hade önskat var ett populärt inslag. Trion Sade Schaslin, Malak Kenddus och Wilma Saarenpää, som alla går i klass 4A, gillade det mesta med den här dagen.

- Det var jättegott och det har varit jätteroligt att få önska maten.

"Överraskad av hur nyttig mat skolbarnen här äter"

Barnen var också exalterade över dagens internationella gäster.

Sokol Aliaj
Sokol Aliaj. Sokol Aliaj Bild: Yle / Annika Holmbom sokol aliaj

- Det känns roligt att kändiskockarna kommer hit och smakar på vår mat och säkert tycker de att det är gott. Eller vi hoppas i alla fall på det.

Något som dagens finbesök i form av kockarna Sokol Aliaj och Tony Martin också verkligen gjorde.

Kocken Sokol Aliaj är ursprungligen från Albanien, men uppvuxen i Italien och bor nu i Köpenhamn.

- Det känns bra att vara här i Åbo och det är intressant att se hur man organiserar lunchen för skolbarnen här.

- Salladen var fantastiskt god och jag är väldigt förvånad över hur nyttig mat skolbarnen här äter. Det är både viktigt och bra att de lär sig så mycket om mat i så tidig ålder. Här i Finland har ju barnen dessutom gratis lunch varje dag!

"Spännande att vara med i den här tävlingen"

Tanken är att Food & Fun ordnas i Åbo fyra år i rad och Åbo valdes till värd för det här evenemanget tack vare den starka restaurangkulturen och den lämpliga storleken på staden.

Food & Fun-festivalen siktar på att sänka tröskeln för restaurangbesök samt erbjuda upplevelser för både stadsbor och turister. Varje restaurang som deltar i Food & Fun besöks av en internationell kock som planerar en meny som passar restaurangens verksamhetsidé och stämning.

Under Food & Fun 2015 kommer Sokol Aliaj att laga mat på restaurangen Pinella. Under evenemanget tävlar kockarna sinsemellan om titeln som bästa kock vid festivalen.

- Det ska bli väldigt spännande att vara med i den här tävlingen och sedan är det väldigt kul att träffa andra kockar från hela världen.

"Ett fint projekt"

Kocken Tony Martin från Stavanger, Norge, gillar också det han ser på Cygnaeus skola och han kommer i sin tur under den här veckan att laga mat på restaurangen Smör.

tony martin,
Tony Martin. tony martin, Bild: Yle / Annika Holmbom tony martin

- Det här är ett fint projekt och det är kul att se att skolbarnen har en så hälsosam mat.

- Jag har tänkt samköra lite norskt och lite finskt och det ska bli spännande att vara med i den här tävlingen. Det är svårt att säga vilka chanser jag har, då jag inte har superkoll på mina konkurrenter. Men det är helt enkelt bara att servera jättegod mat och hoppas på det bästa.

Här hittar du mer information om matfestivalen Food & Fun i Åbo.

Läs också