Hoppa till huvudinnehåll

Iran - det nya eldoradot

Iran har kallats världens sista outnyttjade marknad. När landet öppnas igen efter årskiftet handlar det om århundradets chans för utländska investerare.

I somras slöts det historiska avtalet om Irans kärnenergiprogram. Enligt avtalet ska Iran avveckla sitt kärnenergiprogram och öppna det för internationell insyn. I utbyte ska sanktionerna mot landet hävas.

Iran har världens fjärde största oljetillgångar och näst största gastillgångar.

Finlands ambassadör i Iran Harri Kämäräinen.
Harri Kämäräinen, Finlands ambassadör i Teheran. Finlands ambassadör i Iran Harri Kämäräinen. Bild: Jessica Stolzmann harri kämäräinen

- Vi talar om en marknad som är lika stor som Tysklands, med 80 miljoner invånare. Det är en väldigt köpkraftig marknad. Iranierna har dessutom ganska västerländska konsumtionsvanor vilket kanske är en överraskning för många utomlands. Det mentala klimatet i Iran är mer västerländskt än vad vi tänker oss, säger Harri Kämäräinen som är Finlands ambassadör i Iran.

Iran har för tillfället väldigt lite egen produktion och industri. Samtidigt är landets befolkning högt utbildad.

iran
Iranierna är högt utbildade och har västerländska konsumtionsvanor. iran Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

- Allt som har med mobilnätverk, miljövänlig teknologi, energieffektivitet och cleantech är intressant för Iran just nu. Men också de traditionella produkter som vi har exporterat till Iran är av intresse. Till dem hör jordbruksteknologi som till exempel traktorer.

Enligt Kämäräinen finns det intresse bland flera finländska företag att investera i Iran. Få vill ändå i ett så här tidigt skede tala om sina planer.

Finländska företag i Iran

Finländska Outotec som är en världsledande leverantör av utrustning och kompletta processanläggningar inom gruv- och smältverksindustrin började sin verksamhet i Iran redan på 70-talet.

Företaget har segt lyckats hålla sig kvar på den iranska marknaden trots de tuffa sanktionerna.

- Det har inte varit problemfritt. Speciellt penningtransaktionerna är besvärliga och det finns en rad komponenter vi inte har kunnat föra in i landet på grund av sanktionerna, säger Adel Hattab som är chef för handeln med EMEA-området på Outotec.

Adel Hattab, chef för EMEA-området på Outotec
Adel Hattab är chef för EMEA-området på Outotec Adel Hattab, chef för EMEA-området på Outotec chef för emea-området på outotec

I ett land som Iran krävs det dessutom goda relationer med myndigheterna. Den typeb av kontakter tar det tid att bygga upp.

Fastän den nya öppningen betyder mer konkurrens för Outotec har företaget ett försprång då de redan varit så länge på marknaden.

- Det behövs mycket tid och tålamod. Jag tror att det uppskattas i Iran att vi inte drog oss bort då de tuffaste sanktionerna infördes utan stannade kvar, säger Adel Hattab.

Outotec slöt nyligen ett kontrakt med ett iranskt företag värt 45 miljoner euro.

Glasmosaikpalats och gästfrihet

Före revolutionen under shahens tid fanns det många populära turistmål i Iran som Isfahan, Persepolis och Susa. Den utländska turismen upphörde nästan helt och hållet med revolutionen och kriget mot Irak.

På resebyrån Olympia har man gjort några enstaka resor till Iran årligen.

Petri Mukkila och Sirpa Laine vid resebyrån Olympia.
Petri Mukkila och Sirpa Laine vid resebyrån Olympia. Petri Mukkila och Sirpa Laine vid resebyrån Olympia. Bild: Jessica Stolzmann sirpa laine

- Vi hoppas nu att fler ska hitta Iran, säger Petri Mukkila vid Olympia. Folk har fördomar gentemot Iran. De flesta blir ändå positivt överraskade så de besöker landet.

Sirpa Laine som fungerar som guide på resorna till Iran hoppas att intresset för Iran ska öka nu då sanktionerna hävs.

- Iran är ett annorlunda land, det finns inget liknande. Iranierna är otroligt gästfria och vänliga. Deras livsstil, landets historia och arkitektur är fascinerande. Det finns till exempel otroliga palats att beskåda och helgongravar att besöka.

iran, kvinnor
Kvinna på basaren i Teheran iran, kvinnor Bild: Yle/Jessica Stolzmann iran

Kritikerna menar ändå att ett hävande av sanktionerna bara stärker regimen och ger grönt ljus för ytterligare brott mot de mänskliga rättigheterna.

Men ambassadören Harri Kämäräinen menar att ju mer kontakt vi har med Iran på alla olika plan desto bättre är det för de mänskliga rättigheterna i landet.

- Alltid när man har en situation där ett land som belagts med så starka sanktionerat som Iran så gynnar det vissa grupper inom samhället. När sanktionerna hävs ger det möjlighet åt de som inte haft den hittills. Därför tror jag att medelklassen, iranska familjeföretag och många sådana som nu har haft det svårt under de gångna åren får det bättre.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes