Hoppa till huvudinnehåll

Lång renovering av Helsingfors bangård inleds i sommar

Tomma tågspår i Helsingfors.
Renoveringsarbetet kommer att ske främst nattetid eftersom bangården är i flitig användning dagstid. Tomma tågspår i Helsingfors. Bild: Yle, Kirsi Teräväinen trafikstopp

En flera år lång renovering av bangården vid Helsingfors järnvägstation inleds nästa sommar. Renoveringen, som ska pågå främst nattetid, kommer att påverka tågtrafiken i hela landet.

Syftet med renoveringen är att minska störningar i tågtrafiken. Bangården är i dag väldigt känslig för störningar. När ett tåg är försenat i Helsingfors påverkar det tågtrafiken i hela landet.

Under renoveringen ska bangårdens signal- och säkerhetssystem förbättras och man ska bygga fler växlar.

Renoveringen i sig kommer säkert att ta flera år.― Heidi Mäenpää, projektchef

Regeringen har budgeterat totalt 60 miljoner euro för renoveringsarbetet och under 2015 får renoveringen använda 12 miljoner av totalbudgeten.

Pekka Petäjäniemi, chef för Trafikverkets enhet för nya trafikprojekt, säger att summan borde räcka för nästa års renovering.

- Vi måste först konkurrensutsätta och välja entreprenörer. Det här kommer att ta månader, så renoveringen kostar mindre det första året, säger Petäjäniemi,

90 tåg i timmen i framtiden

Bangården som är Finlands livligaste används i dagsläget över sin kapacitet. Under rusningstid går det 74 tåg i timmen mellan Centralstationen och Böle, men det borde finnas kapacitet för fler. Efter renoveringen väntas till och med 90 tåg i timmen kunna trafikera mellan de två stationerna.

Renoveringsarbetet kommer att försiggå främst nattetid eftersom bangården är i flitig användning dagstid.

EU stöder bara planeringen

Finland sökte också EU-finansiering för renoveringen, men fick pengar enbart till planeringsarbetet. EU: s planeringsstöd på 16,3 miljoner euro ska räcka också till planeringen av andra trafikprojekt.

- Planeringsarbetet inleds under hösten och vintern. Renoveringen kommer säkert att ta flera år, säger projektchef Heidi Mäenpää.

Text: Anne-Pauliina Rytkönen
Översättning: Hanna Rundell

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen