Hoppa till huvudinnehåll

Polis om flyktingförläggning: Runosbacken är definitivt högriskområde

Invånarmötet i Runosbacken i Åbo samlade många motståndare. Bild: Julkisivuyhdistys r y raskintorni

Polisen i Åbo oroar sig för vad som komma skall om Röda korset öppnar en tillfällig flyktingförläggning i stadsdelen Runosbacken i Åbo.

I går kväll ordnades en diskussion för invånarna i området. Cirka 300 personer hade samlats för att få mer information om den tilltänkta flyktingförläggningen och polisen uppger att stämningen var aggressiv.

- Det är bedrövligt! säger kommissarie Stephan Sundqvist vid Åbopolisen.

- Vi på polisen har diskuterat gårdagskvällens invånarmöte under dagen, och visst är vi oroade för vad det leder till om skolan öppnar sina dörrar för flyktingarna.

Polismärket på en polisuniform.
Polisen oroad för aggressiv stämning i Runosbacken. Polismärket på en polisuniform. Bild: Yle/Mikael Kokkola Polis,poliser

Realitet att många är emot

Sundqvist konstaterar att realiteten är att många invånare i stadsdelen Runosbacken är emot att flyktingar ska inkvarteras i skolan.

- Och många av dem som bor där är så att säga vårt klientel, säger Sundqvist. Det är en riskabel kombination.

Sundqvist intygar att polisen kommer att öka sin närvaro på området ifall skolan öppnar.

- Det här är definitivt ett högriskområde. Det hade varit det också utan gårdagskvällens ilskna diskussioner, säger Sundqvist.

Några tilläggsresurser för den ökade patrulleringen i Runosbacken kommer polisen inte att få. Alla flyktingboenden kommer att ha personal på plats dygnet runt och också väktare på plats.

Polisbil med framdörren öppen.
"Vi får se hur långt det räcker" Polisbil med framdörren öppen. Bild: Yle/Bubi Asplund polisfordon,polisen

- Dessutom kommer det att krävas att polisen är närvarande så mycket som möjligt. Så får vi se hur långt det räcker, säger Stephan Sundqvist.

Röda korset fattar beslut om Runosbacken imorgon

Vid Röda korset säger verksamhetsledare Pauli Heikkinen att åtminstone han personligen håller fast vid åsikten att skolan i Runosbacken ska öppna för asylsökande, trots den aggressiva stämningen under gårdagskvällens invånarmöte.

- På torsdagen fattar vi beslut kring detta. Från och med imorgon torsdag får vi också ta sjukhuset i Halikko i besittning. På måndagen kan de första familjerna flytta in, säger Heikkinen.

Eventuellt kan Röda korset skjuta fram öppnandet av skolan i Runosbacken ifall behovet av nya utrymmen inte är akut.

På fredag morgon ska skolan i Runosbacken slutligt granskas av Åbos byggnadstillsyn och godkännas för att få användas som flyktingförläggning.