Hoppa till huvudinnehåll

Polisen löser få fall av hets mot folkgrupp

främlingsfientlig lapp
Helsingforspolisen brottsanmälde själv lapparna som lagts upp vid flyktingförläggningen i Forsby som misstänkt hets mot folkgrupp. I allmänhet leder brottsanmälningar om hets mot folkgrupp sällan någon vart, visar statistik från Polisyrkeshögskolan. främlingsfientlig lapp Bild: Stadsplaneringskontoret forsby sjukhusområde

Brottsanmälningar om hets mot folkgrupp leder sällan någon vart. Det här visar statistik från Polisyrkeshögskolan. Utredningen kring de rasistiska lapparna vid flyktingförläggningen i Forsby i Helsingfors stampar också på stället.

Från 2012 till augusti i år har Helsingforspolisen fått in 35 anmälningar om hets mot folkgrupp och under samma tid har åtta fall lösts. Ett fall betraktas som löst om det går till åklagare eller löses på något annat sätt.

Under samma period har polisen i Västra Nyland tagit emot tre anmälningar om hets mot folkgrupp och polisen i Östra Nyland sex anmälningar. Ingen av dem har lett någon vart.

I hela landet har polisen från 2012 till augusti i år utrett 108 fall av hets mot folkgrupp. Under samma tid har 26 fall lösts.

Andelen fall som löses har både i hela landet och vid Helsingforspolisen minskat år för år mellan 2012 och 2014.

Utredning om rasistiska lappar stampar på stället

Ett aktuellt fall är utredningen om de rasistiska lapparna som klistrades upp utanför flyktingförläggningen i Forsby i Helsingfors i slutet av augusti. På lapparna stod "Varning! Du närmar dig en flyktingförläggning. Vi uppmanar till försiktighet då du rör dig i närheten. För din egen säkerhet lönar det sig att undvika området efter mörkrets inbrott”.

De utreds på samma sätt som all annan brottslighet. Om mängden fall ökar och det handlar om en trend prioriteras brotten på annat sätt.― Kriminalkommissarie Sami Anttila

Helsingforspolisen brottsanmälde själv lapparna och misstänkte hets mot folkgrupp.

Förundersökningsledare Sari Pyörökivi säger att polisen inte har några uppgifter om vem som lagt upp lapparna.

- Förundersökningen pågår och vi har inga uppgifter om gärningsmännen, säger Pyörökivi.

Nynazistiska Finska motståndsrörelsen berättade helt öppet på sin webbplats att man står bakom varningslapparna, men Pyörökivi vill inte säga om polisen förhört någan av motståndsrörelsens medlemmar.

Kände inte till att lapparna finns på webben

Finska motståndsrörelsen har lagt upp samma varningslappar på sin webbplats under rubriken "Material att skriva ut" och de uppmanar människor att skriva ut dem och sprida dem på anslagstavlor. Men det har förundersökningsledare Sari Pyörökivi inte varit medveten om.

- Jag har inte personligen känt till det, säger hon när Yle Huvudstadsregionen gör henne uppmärksam på det här.

Kan det här ses som anstiftan till hets mot folkgrupp?

- Det här är någonting som nu ska utredas. Polisen kan inte ta ställning utan det utreds, säger Pyörökivi.

Hets mot folkgrupp prioriteras inte

Kriminalkommissarie Sami Anttila vid Helsingforspolisen säger att största delen av de misstänkta fallen sker på nätet på olika diskussionsforum. Från 2012 till augusti i år har sex fall av hets mot folkgrupp gått från Helsingforspolisen vidare till åklagaren, uppger Anttila.

- Eftersom en så stor del av den här typens brott sker på webben försvårar det utredningen, säger Anttila.

Prioriterar polisen den här typens brott?

- De utreds på samma sätt som all annan brottslighet. Om mängden fall ökar och om det handlar om en trend prioriteras brotten på annat sätt.

Borde polisen lägga mer resurser på att utreda den här typens brott i och med flyktingsituationen och den uppvigling som framkommit under den senaste tiden?

- Polisen gör sitt bästa med de resurser som finns och vi försöker utreda alla brott. Arbetet ökar hela tiden, men vi gör vad vi kan, säger Anttila.

Hets mot folkgrupp

- Den som för allmänheten sprider eller tillhandahåller information, åsikter eller andra meddelanden där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamning, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygelse, sexuell läggning eller funktionsnedsättning ska dömas för hets mot folkgrupp.

- Straffet för hets mot folkgrupp är böter eller fängelse i högst två år.

- Grov hets mot folkgrupp kan ge fängelse i minst fyra månader och högst fyra år.

Källa: Finlands lag

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen