Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland till flygangrepp i Syrien

Rysslands president Vladimir Putin i Dusjanbe den 12 september 2014.
Rysslands president Vladimir Putin i Dusjanbe den 12 september 2014. Bild: AFP / Lehtikuva president

Ryska stridsplan gjorde på onsdagen de första räderna mot mål i Syrien efter att det ryska parlamentets överhus federationsrådet enhälligt godkänt president Vladimir Putins begäran om fullmakter för krigföring utomlands.

President Vladimir Putin motiverade attackerna med att man måste stoppa jihadister innan de börjar angripa Ryssland.

-Det enda korrekta sättet att bekämpa terrorism är att göra det i förväg, att krossa krigare och terrorister i de områden som de redan har erövrat och att inte vänta på att de kommer till oss, konstaterade Putin i rysk TV.

En anonym amerikansk regeringstjänsteman uppger att Ryssland kan ha deltagit i flygräder nära staden Homs medan syriska källor säger att man utföde flygräder i provinserna Homs, Latakia och Hama.

Ryssland infomerade USA om attackerna en timme innan de inleddes, men det är tillsvidare oklart exakt vem som var målet för de ryska räderna.

-De informerade oss om att de kommer att inleda attacker. Det var i närheten av Homs, säger tjänstemannen som vill hålla sig anonym.

IS har inga styrkor nära Homs

Islamiska staten IS har inga styrkor nära śtaden Homs, men nog i provinsen Homs, i och omkring världsarvsstaden Palmyra.

De radikala rebellgrupperna Ahrar al-Sham och Jabhat al-Nusra har däremot styrkor nära Homs, den tredje största staden i Syrien.

Det Syriska Mänskorättsobservatoriet uppger att 27 civila dödades idag kring Homs, men Observatoriet lade skulden på det syriska flygvapnet.

-Regimens flygplan utförde räder mot Zaafarani, Rastan och Tablisseh i provinsen Homs, säger mänskorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahmann som stöder sig på ett nätverk av aktivister inne i Syrien.

Dumans överhus gav grönt ljus för krig

President Vladimir Putin bad federationsrådet officiellt om tillstånd att "förlägga militära förband från Ryska Federationen utanför landets gränser".

Regeringen sade inte vilket land fullmakten gäller men federationsrådet meddelade att beslutet gäller Syrien.

Presidentens kanslichef Sergej Ivanov säger att federationsrådet endast gav sitt tillstånd att använda det ryska flygvapnet men inte markstyrkor i Syrien.

Kanslichefen försäkrade också att Ryssland inte beslöt att hjälpa president Bashar al-Assad på grund av utrikespolitiska orsaker utan för att ryska medborgare har åkt till Syrien för att kämpa för Islamiska staten.

-Vi talar om Rysslands nationella intressen. Vi måste vidta åtgärder i förväg och göra det på frontlinjer i fjärran i stället för här och nära oss, sa Ivanov.

Även Putin har försäkrat att Ryssland inte tänker delta i "fältoperationer i Syrien i det här skedet".

Förra gången federationsrådet gav Putin rätt att placera styrkor utomlands gällde beslutet Krimhalvön som Ryssland annekterade 2014.

Ryssland informerar USA om flygattacker

Det ryska försvarsministeriet meddelade samtidigt att man kommer att informera den USA-ledda militärkoalitionen om flygräder i Syrien.

Information om attacker ges via en militärkommitté som Ryssland bildade med Irak, Syrien och Iran som ett led i en gemensam militär underrättelsepakt.

Ryssland har redan sänt militärrepresentanter till kommitténs högkvarter i Bagdad som skall koordinera attacker med USA.

Ryssland har under den senaste tiden laddat upp militärt i Syrien genom att bygga ut en flott- och en flygbas i västra Syrien.

Ryssland har bland annat skickat jaktplan, artilleripjäser, stridsvagnar och helikoptrar till den moderniserade flygbasen i Tartus.

Under den senaste månaden har 32 ryska jaktplan anlänt till basen, bland dem fyra toppmoderna plan av typen SU-30.

Läs också