Hoppa till huvudinnehåll

Semesterpremie kan betalas som tidigare - Företagarna i Finland nöjda

juha sipilä i salo
juha sipilä i salo Bild: Yle Turku juha sipilä

Statsminister Juha Sipilähar meddelat att de branscher som inte följer kollektivavtal kan komma överens om semesterpremie på samma sätt som tidigare.

De företag som inte tidigare har betalat ut semesterpremie behöver inte göra det i fortsättningen heller, meddelar Företagarna i Finland.

Jussi Järventaus, vd för Företagarna i Finland, säger att regeringens nya linje "avsevärt minskar på de problem som en tvingande lagstiftningen skulle ha förorsakat".

Semesterpremielag skapar tilläggskostnader på 225 miljoner euro

Företagarna kritiserade tidigare regeringens planer på att i lag utvidga rätten till semesterpremie också till sådana arbetsplatser där rätten inte finns i detta läge.

Organisationen hade räknat ut att förändringen skulle ha lett till tilläggskostnader på 235 miljoner euro för de företag som inte är förpliktigade att följa kollektivavtalen.
Hittills har överenskommelser om semesterpremie ingått i kollektivavtal branschvis.

Man kan komma överens om annat

I måndags beslöt regeringen att det inte blir några nedskärningar i söndags- och övertidsersättningarna, och att arbetstagarna i stället får en i lag stadgad rätt till semesterpremie. Semesterpremien skulle minskas med 30 procent.

Sipilä sade på onsdagen i riksdagen att de arbetsgivare som följer allmänbindande kollektivavtal eller som på annat sätt är bundna till ett sådant, är förpliktigade att betala ut en semesterpremie som är 30 procent lägre - om man inte i arbetsavtalet har kommit överens om annat.

- De branscher som inte följer några kollektivavtal kan i arbetsavtalet komma överens om semesterpremie och utbetalning av denna på samma sätt som tidigare.

- Om man inte kommer överens om något tillämpas de bestämmelser som fogas till semesterlagen.

Sipilä uttalade sig i samband med att han presenterade regeringens planer på att förbättra konkurrenskraften.