Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoskog har nu vindskydd

Vindskydd i Kimito.
I skogen mellan Norrbacka och Långdalen finns nu ett efterlängtat vindskydd för den som till exempel vill grilla i skogen eller varför inte övernatta i skogen. På bilden Frida Vuorio som på talko märkt ut nio kilometer skogsstig i området. Vindskydd i Kimito. Bild: Yle/Monica Forssell frida vuorio

För ett knappt år sedan önskade sig Kimitoöns ungdomar ett vindskydd med grillplats i skogen. Nu är vindskyddet klart att invigas med korvgrillning, kaffe och bulle på lördag. Tack vare insatser från frivilliga finns det också nio kilometer av utmärkta stigar i skogarna.

På initiativ av Kimitoöns ungdomsparlament har Kimitoöns kommun låtit bygga ett vindskydd med grillplats i skogen strax norr om Kimito centrum. Vindskyddet har byggts av Kimitoöns återvinningscentral.

Skog i Kimito
Skog i Kimito Bild: Jon Hautamäki berg

Skogarna kring centrum av Kimito är populära bland både yngre och äldre men det har länge saknats ordentliga skyltar, kartor, pilar och ett vindskydd med möjlighet att grilla.

Frida Vuorio, som till vardags jobbar på tekniska avdelningen vid Kimitoöns kommun, hör till dem som gärna promenerar i skogen med sin hund.

Frida Vuorio på skogsstigstalko
Frida Vuorio vill att andra också ska våga sig ut i skogen och satte för ett år sedan igång med att märka ut stigar. Frida Vuorio på skogsstigstalko Bild: Yle/Monica Forssell frida vuorio

Då Vuorio märkte att det är många som är osäkra på stigarna tog hon tag i saken och samlade ihop ett gäng frivilliga som under ett års tid märkt ut mellan sju och nio kilometer av stigar, snickrat och målat cirka femtio skyltar samt satt upp kartor i skogen.

Det utmärkta skogsområdet är beläget mellan bostadsområdet Norrbacka och Långdalen.

Skogsstig i Kimito
Skogsstig i Kimito Bild: Yle/Monica Forssell kimito

Vit färg på träden signalerar att stigen är en så kallad huvudstig som leder till någon av startpunkterna i Småland, Långdalen, Amosparken, Norrbacka eller Alma hemmet.

Orange färg på träden betyder att stigen går över berg.

Vindskyddet som är beläget ungefär sjuhundra meter från startpunkten vid Alma hemmet och hälsocentralen utgör en knutpunkt för alla stigarna.

Vindskydd i skogen i Kimito
Vindskydd i skogen i Kimito Bild: Yle/Monica Forssell vindskydd

Vid alla korsningar finns pilar och på vissa håll finns också kartor.

Enligt Frida Vuorio är stigarna så väl utmärkta nu att också människor som inte sedan tidigare är bekanta med skogarna kring Kimito vågar bege sig ut på skogspromenad.

- Till exempel om man kommer för att se på en match i Amosparken kanske man har lust att också ta en promenad i skogen, säger Frida Vuorio.

Bland annat i Amosparken finns en karta över området.

På lördag kl 14 invigs det nya vindskyddet. Grillen är tänd och motionsföreningen Trim säljer kaffe och bulle. Det ordnas också motionsbingo i skogen.

Projektet med att märka ut stigarna har kostat ungefär tvåhundra euro i materialkostnader och ungefär hundra timmar i frivilligarbete.

Korrigering 1.10 kl 10:20 avståndet från Alma hemmet 700 meter.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland