Hoppa till huvudinnehåll

Nytt flygbolag flyger Vasa-Helsingfors

Pressbild från Go! Aviation:s webbplats.
Flygbolaget börjar trafikera till och från Vasa nästa år. Pressbild från Go! Aviation:s webbplats. Bild: Go! Aviation go!aviation

Flygbolaget Go Aviation börjar trafikera mellan Vasa och Helsingfors nästa år. Det innebär nya möjligheter för företagen i Vasaregionen.

Bolaget kommer att flyga både reguljärturer och skräddarsydda flygturer med enmotoriga Pilatusplan. Planen har plats för åtta passagerare och 30 kg bagage per person.

Till en början kommer bolaget att flyga från Malm flygplats till Vasa, Kuopio och Tallinn.

Någon klar tidtabell finns inte ännu, men det kommer att gå en tur på morgonen och en på kvällen varje vardag.

Samma pris som större bolag

Priset på flygresorna kommer att ligga på ungefär samma nivå som de större bolagens flexbiljetter.

- Till exempel ligger Finnairs biljetter på mellan 300 och 500 euro, säger Jorma Kario, Go Aviations vd.

Hur går det ekonomiskt ihop om flygplanet bara har åtta platser?

- Det är mycket billigare att flyga med ett enmotorigt flygplan jämfört med tvåmotoriga eller större. Är flygresan längre än 1500 kilometer är det billigare med ett större flygplan, säger Kario.

Välkommen linje i Vasa

En flygresa på cirka 1500 kilometer från Vasa kan till exempel gå till Tyskland, Polen, Danmark, Sverige eller Norge. Det tar cirka två och en halv timme. Flygresan mellan Vasa och Helsingfors kommer att ta cirka en timme.

Under de senaste åren har flera flygbolag slutat trafikera till och från Vasa, så en ny linje är välkommen.

- Det här visar att Vasa nog är intressant för flygbolag. Det är en indikator på att det går bra här, flygbolagen har upp ögonen på vår region, säger Peter Källberg, ansvarig för flyglogistik på Vasek.

Nya möjligheter för företagen

För företagen i regionen innebär det här ytterligare en valmöjlighet.

- Många flyger ner till Helsingfors bara över dagen och det här är ett bra komplement till övriga transportmedel. Eftersom Malm är en liten flygplats lite närmare centrum kan också restiden bli kortare, beroende på vart man ska.

Go Aviations beställningsturer ger företagen möjligheten att chartra ett eget plan om det är ett större sällskap som ska flyga till till exempel Sverige eller Norge.

- De skräddarsydda turerna kan också innebära nya samarbetsmöjligheter för turismföretagen i Vasaregionen, säger Källberg.

Mika Salo är delägare

Formel 1-föraren Mika Salo är delägare i bolaget och det kommer att synas genom specialresor till F1-tävlingar i Europa.

Läs också