Hoppa till huvudinnehåll

Skattesmitarnas mardröm

Falciani, skattesmitarnas mardröm
Falciani, skattesmitarnas mardröm Bild: Gebrueder Beetz Filmproduktion falciani - skattesmitarnas mardröm

Cirka 250 miljarder euro försvinner årligen till skatteparadis och hur vi skall få bukt med skattebedrägeri är en av vår tids stora politiska frågor. Det här är dokumentären om visselblåsaren Hervé Falciani - bankvärldens Edward Snowden och skattesmitarnas mardröm.

Dokumentären följer i den karismatiska och samtidigt gåtfulla Falcianis fotspår som för tillfället flyr de schweiziska myndigheterna som har en arresteringsorder på honom.

2008 jobbade han som IT-expert på HSBC-banken och läckte då över 100 000 privata konton i mer än 200 länder som bevisade omfattande penningtvätt och skatteflykt. Materialet skickades till skattemyndigheter och regeringar runt om i världen - mottagande blev varierande. En del myndigheter har agerat proaktivt medan andra tvekat.

På International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) har mer än 140 journalister jobbat med materialet och i februari 2015 publicerades det i det som kallas Swiss Leaks.

Hur påverkade avslöjande Falcianis liv och vilken inverkan fick det på finansvärlden? I dokumentären kommer advokater, politiker och journalister från några av de berörda länderna till tals, bland andra spanska advokaten Dolores Dalgado, Tyskland tidigare finansminister Peer Steinbrück samt Hans-Rudolf Merz, tidigare förbundspresident i Schweiz.

Dok: Falciani, skattesmitarnas mardröm (Falcianis Tax Bomb / Tysland & Spanien 2015)
Yle Fem torsdag 1.10.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

En dokumentär av Ben Lewis

Läs också