Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Snart kan matpriserna pressas i huvudstadsregionen

iso omena,
Lidl öppnar i Iso Omena våren 2017. iso omena, Bild: Yle/Carina Bruun iso omena

Den styvmoderliga behandlingen av Lidl håller på att avta. Butikskedjan utvidgar i huvudstadsregionen och en Lidl-butik öppnar i köpcentret Iso Omena i Esbo våren 2017. Andra butiker är tvungna att reagera på de billiga priserna, tror en marknadsföringsexpert.

Den tyska butikskedjans entré i Iso Omena bland de andra mataffärerna, S-kedjans Prisma och K-kedjans Citymarket, våren 2017 kommer att påverka priserna i dagvaruhandeln. Det tror Åke Finne som är lektor i marknadsföring på Hanken.

- Lidl konkurrerar med priset och det är ett allmänt känt faktum att livsmedlen är ganska dyra i Finland, säger Finne

- Butikskedjan har sakta men säkert vuxit tack vare billigare priser. De andra är tvungna att reagera på ett eller annat sätt.

De andra kedjorna har haft konkurrensfördel

Han menar att de traditionella S- och K-kedjorna har haft en konkurrensfördel men att det nu sker en förändring.

- När man tänker på ställen utanför centrum så har de helt klart fått de bästa lägena i byn. Lidl-butikerna har blivit styvmoderligt behandlade. Sakta men säkert har ändå den tyska butikskedjan lyckats knipa någon plats och till och med Alko har öppnat i samband med Lidl, säger Finne.

”Vi behöver fler kedjor”

Finne påpekar att Iso Omena bara är en i ledet av köpcenter och andra centrum som välkomnar en ny butikskedja.

- Det här är inte någonting genombrytande. Butikerna har funnits länge i Esbo, i Mankans och köpcentret Liila. Man ser tydligt att de kommer att ta mer marknadsandelar.

Kommer Lidl att vara en aktör att räkna med också i övriga huvudstadsregionen?

- Det är klart att det är här de måste finnas om de vill ha den business som Finland erbjuder. Här bor trots allt en femtedel av Finlands befolkning.

Är det en bra sak att Lidl också börjar ta plats?

- Det är säkert bra av den enkla orsaken att K-kedjan och S-kedjan är så dominerande. Vi borde egentligen inte ha så dominerande aktörer över huvudtaget utan vi borde ha tio semistarka i stället. Då skulle det finnas olika profiler.

"En till butik skulle vara perfekt"

Kunderna i köpcentret Iso Omena välkomnar nyheten om att Lidl ska öppna.

Leena Laine:

Leena Laine
Leena Laine brukar shoppa i Lidl och gillar att butiken öppnar i Iso Omena. Leena Laine Bild: Yle/Carina Bruun leena laine

Vad tycker du om att Lidl kommer till Iso Omena?

- Vi använder Lidl mycket. Det skulle vara perfekt, fastän hela Iso Omena just nu fungerar dåligt i och med att det byggs och råder parkeringskaos.

Hur påverkar det din ekonomi?

- Lidl är billigare så visst, i fall butiken kommer hit och jag handlar här så blir det billigare.

Harri Väänänen:

Harri Väänänen
Harri Väänänen har precis flyttat till Esbo. Harri Väänänen Bild: Yle/Carina Bruun harri väänänen

Vad tycker du om att Lidl kommer till Iso Omena?

- Det är klart att det är bra med konkurrens. Men som finländare funderar jag på vart pengarna går. Jag har ändå hört att folk gillar butiken så jag ställer mig ganska neutralt till nyheten.

Hur påverkar det din ekonomi?

- Visst handlar man lätt på ställen där det är billigare och framför allt om det är produkter av kvalité.

Anna:

Anna, iso omena
Anna tror att det är hälsosamt med många butiker och konkurrens Anna, iso omena Bild: Yle/Carina Bruun iso omena

Vad tycker du om att Lidl kommer till Iso Omena?

- Jag tycker att det är riktigt bra. Vi brukar shoppa i alla tre. I det Stora äpplet i de två stora butikerna och annars på Lidl här i närheten. Det skulle vara skönt om det fanns en Lidl närmare. Då skulle det finnas mera urval och mera tävling. Nu när det finns två stora så har de samma erbjudanden.

Hur påverkar det din ekonomi?

- Eftersom jag är på en laktosfri diet, påverkar det mycket. Lidls laktosfria produkter är nämligen mycket billigare än i de andra butikerna. Nu när jag är på mammaledighet är det helt bra med lite billigare produkter.

Läs också