Hoppa till huvudinnehåll

Fredagssnackarna: Det är bra att äta lyckliga djur

Dan Idman och Ulrica Isaksson.
Dan Idman och Ulrica Isaksson. Dan Idman och Ulrica Isaksson. Bild: Yle/Christoffer Westerlund fredagssnack 2.10.15

Det är inte svårt att äta kött från djur som man sett i ögonen, säger fredagssnackarna Dan Idman och Ulrica Isaksson. Idman tror att folk i dag inte förstår var maten kommer från.

I somras fanns dettvå grisar utanför Slottsknektens stuga intill Raseborgs slottsruiner. De var mycket populära, men nu har de blivit mat.

Båda fredagssnackarna har sett dem. Ulrica Isaksson, enhetsassistent på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, klappade dem inte men tyckte att de gav ett intelligent uttryck.

- Då vi kom dit så tryckte den ena grisen trynet under en av bräderna i staketet, den kom inte ut, men det var ju rätt tänkt.

Dan Idman, skådespelare från Ingå, passade på att klappa dem i somras. Han förstår att grisarna blev mat.

- De är söta när de är små, men de blir stora. Då är det svårt att ha plats för dem där de kan leva bra.

Två griskultingar i gräset.
Raseborgsgrisarna. Två griskultingar i gräset. Bild: Slottknektens stuga raseborgsgrisar

Svårt att se maten i ögonen?

Ulrica Isaksson har inga problem med att äta Raseborgsgrisarna.

Men det kan vara svårare då man sett dem i ögonen, säger Dan Idman. Det håller Isaksson inte med om.

Tidigare hade folk grisar och höns för att ha mat, påminner Idman.

- Man visste att man annars svälter. I dag är vi så skyddade att vi tror att äggen kommer från kartongen i butiken.

Att äta djur som inte mår bra

Isaksson anser att det är bra att äta lyckliga djur.

- Det finns djur som inte hanteras väl och ändå äter vi dem. Det är värre. Det är bättre att äta kött av ett lyckligt djur och jag utgår från att dessa grisar hade det bra medan de levde.

Isaksson hoppas också att processen innan slakten går till på ett bra sätt.

Bra att veta vem som gör maten

Yle Västnyland har också pratat med Pontus Berglund och Martina Lindberg från Slow Food Västnyland som arrangerar en matmarknad i Fiskars i helgen.

Både Idman och Isaksson anser att det behövs matmarknader med närproducerad mat.

Det är bra att folk besöker marknaderna, som till exempel Mangs matmarknad i Solberg i Ingå, säger Idman.

- Det är bra att folk vet var maten produceras och vem som gör det. Och så ska man inte bli arg på traktorer som gör att trafiken löper långsamt för annars får vi inte mat.

Ulrica Isaksson säger att hon aldrig blir galen och i synnerhet inte på traktorer och tröskor som kör långsamt på vägarna.

- De är viktiga. Då vi slutar äta, så kan vi fundera på om de behövs.

Västnyländsk mat förädlas

Isaksson anser att Västnyland har kommit långt med arbetet att producera närmat, men att det finns mycket att göra ännu.

Hon berättar om ett projekt på Novia som startade för några år sedan, Bra mat i Västnyland.

- Då handlade det om att få producenterna att skapa nätverk. Nu har vi planer på ett projekt där man satsar på förädling. Det handlar inte bara om stora jordbruk, utan vem som helst kan vara med som har en trädgård.

Både billig och dyr mat behövs

Det finns ju många som låter bli att köpa mat direkt av producenten eftersom man tycker att priserna är höga. Idman och Isaksson anser att producenten ska ha betalt, men det ska finnas alternativ.

- Både mat från gårdar och stormarketar behövs, säger Isaksson, alla har inte råd med närmat och du handlar snabbare i stormarketen.

Fredagssnackarna diskuterade också västnylänningarna som är ivriga på att hitta på aktiviteter för flyktingar ochY-tåget som försvinner i mars 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland