Hoppa till huvudinnehåll

Karies värsta fiende: en finlandssvensk kommun

Kvinna som skrattar.
Haha jag är lycklig och finlandssvensk och har perfekta tänder! Kvinna som skrattar. Bild: YLE/Comstock leende

De som bor i finlandssvenska kommuner har bättre tänder. Say what!?

Ifall du vuxit upp i en finlandssvensk kommun har du bättre tänder. Ja det är sant, i alla fall om vi ska tro på en forskning Turun Sanomat skriver om. I forskningen har man undersökt 14 000 beväringars tänder, och kommit fram till att de med minst karies kommer från storstäder, ställen där det finns fluor i dricksvattnet eller finlandssvenska kommuner.

Det ligger ett visst gruppbeteende i att man sköter sin munhygien bra.

Bättre tänder bara för att du bor i en finlandssvensk kommun - hur är det möjligt? Det kan finnas många olika orsaker, men tandläkaren Pirkko Grönroos tror det kan bero på den omtalade finlandssvenska sammanhållningen.

- Information om hur man ska ta hand om tänderna kanske sprids bättre och man diskuterar saker som har med hälsa att göra. Det ligger ett visst gruppbeteende i att man sköter sin munhygien bra, säger hon.

En positiv version av grupptryck, kanske man kan säga.

Svenskspråkiga områden mer hälsosamma

Hannu Hausen som är sakkunnig tandläkare på Finlands Tandläkarförbund håller med Pirkko.

Wasa Sångargille i Trefaldighetskyrkan
Av körsång blir du glad - och får bättre tänder! Wasa Sångargille i Trefaldighetskyrkan Bild: Johan Hagström wasa sångargille

- Svenskspråkiga områden har överlag mer hälsosamma invånare än finska områden. Det här kopplas ihop med sammanhållningen, säger han.

Hannu säger att finlandssvenskarna mår bra eftersom de till exempel sjunger i körer och deltar i föreningsverksamhet. Det är inte alls konstigt att välmåendet också syns i munnen.

- Det beror knappast på gener eller arv, utan på att man lever på ett sätt som gör att tänderna mår bättre. Det kan bra hänga ihop med att det är en mindre grupp, säger han.

Utseendefixerade finlandssvenskar

Vi undrar om det också kan bero på att finlandssvenskarna vill se bra ut? Är de extra utseendefixerade?

- Det förknippas så klart alltid med munhygien. Tycker man om att sköta om sitt utseende bryr man sig också om sina tänder - oberoende av modersmål. Men jag vet nog inte om finlandssvenskar är speciellt fixerade vid sitt utseende, det vill jag inte påstå, säger Pirkko.

Någon sorts relevans har språket, men vad som ligger bakom borde man forska mera i.

Vi frågar Pirkko om resultatet kan vara en slump, men det tror hon inte eftersom det ändå är en doktorsavhandling som för fram resultatet.

- Någon sorts relevans har språket, men vad som ligger bakom borde man forska mera i. Handlar det om hur man har det ekonomiskt? Utbildningsnivå? Hur kommunerna ordnat tandvården? Det är inga enkla och svartvita frågor. Många detaljer måste tas i beaktande, säger hon.

Det finns synliga skillnader

Pirkko själv kan inte se några skillnader på kommuner när hon undersöker tänder. Men visst ser hon andra skillnader.

- Inte på det sättet att jag skulle förknippa det med språk, men nog den sociala statusen. Kommer du från fattigare förhållanden eller har blivit utanför samhället syns det i munnen. Ifall man i studien har tittat på välmående finlandssvenska kommuner handlar det säkert om människor som har det bättre än någon annan kanske har, säger Pirkko.

Karies är en infektion

Saliv, gener och vad du äter påverkar hur dina tänder mår. Det viktigaste att komma ihåg är ändå att karies faktiskt är något som smittar.

Barn som pussar en bebis.
Varsågod! Här får du lite karies! Barn som pussar en bebis. Bild: CC / Yogi puss

- Hål i tänderna handlar om en infektion, och blir du inte infekterad skulle dina tänder heller inte förstöras fast du skulle äta socker hela tiden. Du måste bli smittad först, och barn får den vanligtvis från sina föräldrar, säger Pirkko.

Pirkko berättar att de flesta föräldrar nu lärt sig att man inte ska använda samma sked som sitt barn eller ge barnet blöta pussar.

- Ju äldre du är innan du får smittan, desto mindre aggressiv bakterieflora får du i din mun. Klarar du dig till treårsåldern utan smitta har du en god grund att klara dig utan hål, oberoende av vad du annars gör, säger Pirkko.

Hur är det med dig? Har du klarat dig utan eller med få hål i tänderna?

(Själv måste jag erkänna att jag hör till undantagen. Jag kommer från en finlandssvensk kommun, men har haft sjukt mycket hål i tänderna. Jag delade antagligen också sked med min mamma och gav henne många blöta pussar.)