Hoppa till huvudinnehåll

När den gemensamma vägen blir vägen till gräl

Vår väg
Tony Rosqvist som är disponent för ett flertal privata väglag. Vår väg Bild: Långfilm Productions tony rosqvist

Vid ett väglags möten handlar det för det mesta om ekonomiskt obetydliga vägavgifter i det fall att saker och ting skötts bra. Men då administreringen sköts dåligt kan man åstadkomma en riktig katastrof. Plötsligt kostar en grundreparation massor.

Så kallade sovande väglag kan vara uppbyggda kring årtionden sedan uppgjorda muntliga överenskommelser. När någon sedan vill förändra något blir det krig.

Vår väg är en dokumentär om Tony Rosqvist som är disponent för ett flertal privata väglag. Han har under sina år i branschen sett allt från välfungerande samstämmiga väglag till synnerligen grälsjuka väglag med inflammerade människorelationer och ren och skär småaktighet.

Vägen eller något helt annat

Våren innebär bråda tider för Tony. Då fattar de flesta väglagen beslut om grundförbättringar och vägavgifter. Vi följer med Tony på möten och träffar delägare i olika väglag.

Eftersom varje delägares antal röster definieras av hur stor vägavgiften är, leder detta ofta till spänningar. Ibland försöker man anlita en utomstående disponent för att få bukt med riktigt grälsjuka väglags administration.

I konflikterna mellan delägarna i ett väglag är det oftast frågan om något helt annat än själva vägen och kostnader förknippade med den. I bakgrunden kan det finnas hederlig avundsjuka, starka fördomar gällande en delägares livsstil eller rädsla och misstänksamhet inför förändringar.

Vår väg utspelar sig Västra Nyland, i första hand i det tvåspråkiga Ingå.


Orginaltitel: Vår väg
Dokumentären visades första gången i Yle Fem 2015
30 dagar på Arenan

Produktion: Långfilm Productions, 2015

Mer från programmet

Läs också