Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Joaquin förstärks på väg mot USA

Orkanen Joaquin över Västatlanten den 30 september 2015.
Orkanen Joaquin över Västatlanten den 30 september 2015. Bild: EPA/NOAA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY stormar (meteorologiska företeelser),joaquin

Den kraftiga orkanen Joaquin som har nått de sydöstra delarna av ögruppen Bahamas i Atlanten, har samlat mer kraft och klassas nu som en orkan med den näst högsta styrkan 4.

Det rör sig om en ovanligt kraftig orkan som kan förstärkas ytterligare varnar meteorologer i USA.

De östra delarna av Bahamas har redan drabbats av häftiga regn, översvämningar och höga vågor, men tillsvidare finns inga uppgifter om eventuella skador i Bahamas där ett trettiotal öar är bebodda.

-Alla tar den här orkanen med större allvar på grund av de kraftiga regn som vi har haft, säger John Fletcher på ön Ocracoke, som ligger mitt i orkanens väg.

Alla invånare på ön har uppmanats att lämna sina hem och de som stannar kvar gör det på sin egen risk, varnar myndigheterna.

Bahamas premiärminister Perry Christie säger att han vill skriva om lagarna så att de ger honom möjlighet att tvångsevakuera invånare eftersom en del vägrar att söka skydd.

Hårda vindar väntas pressa upp vattenståndet med upp till tre meter mer än normalt, men myndigheterna tror inte att de största öarna eller hamnstäder som Freeport och Nassau kommer att drabbas direkt av orkanen.

USA bävar för vad som komma skall

Vindhastigheten har nått upp till 58 meter i sekunden och myndigheter i grannlandet USA förbereder sig på att orkanen når den amerikanska östkusten efter veckoslutet.

Amerikanska myndigheter hoppas ändå att orkanen inte slår direkt mot tätt bebodda kustområden.

-Vi börjar se optimistiskt på möjligheten att orkanen inte drabbar delstaterna North- och South Carolina eller grannstaterna direkt, säger det nationella orkancentret NHC i ett uttalande.

NHC vill ändå inte utesluta möjligheten att orkanen drabbar östkusten med full styrka.

-Vi hoppas på det bästa, men hopp är ingen plan, säger guvernören Pat McCrory i North Carolina.

Sandy ännu i färskt minne

Tre delstater - New York, New Jersey och Connecticut - har varnat invånarna att de ska vara beredda på en kraftig storm om några dagar.

Samma delstater drabbades för tre år sedan av orkanen Sandy som krävde 120 dödsoffer och som orsakade massiv förstörelse i nordöstra USA.

Landets ledning följer med läget även nu försäkrar Vita huset i Washington.

-Det här är självklart något som presidenten och hans medarbetare noga följer med, och vi kommer att göra det hela veckoslutet, säger Vita husets talesman Josh Earnest.

Satellitbild av orkanen Joaquin den 1 oktober 2015.
Satellitbild av Joaquin den 1 oktober 2015. Satellitbild av orkanen Joaquin den 1 oktober 2015. Bild: EPA/EUMETSAT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES stormar (meteorologiska företeelser),joaquin

Läs också