Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Nya uppgifter om KKK-mannen

Demonstration mot flyktingar i Lahtis
Mannen som bar KKK-kåpa är 19 år gammal Demonstration mot flyktingar i Lahtis Bild: Heikki Ahonen/Yle mottagningscentral

Händelseförloppet under protesten mot asylförläggningen i Hennala i Lahtis förra veckan är ännu delvis oklart för polisen.

Polisen uppger att man först nu fått tillgång till en del av bild- och videomaterialet från platsen.

I förundersökningen har det ändå framkommit att mannen som var klädd i en Ku Klux Klan -dräkt troligtvis inte var klädd i kåpan då bussen med den första gruppen asylsökande anlände till Hennala.

Bilderna som tagits på mannen i KKK-dräkt har tagits ungefär en timme före den första bussens ankomst. I förundersökningen har det inte heller kommit fram att mannen skulle ha kopplingar till någon extremrörelse.

Inte heller har det framkommit i förundersökningen att mannen skulle ha kastat sten eller fyrverkeripjäser. Den misstänkte förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till något brott. Enligt polisen är det frågan om en vanlig, ung arbetslös man.

I huvudsak unga män

Utöver KKK-mannen har polisen också lyckats identifiera de män som bar facklor och som spraymålade vid platsen.

Polisen har utöver dem förhört eller talat med ett tiotal personer som befann sig på platsen. De är i huvudsak unga män.

Ungefär 40 personer deltog i protestaktionen mot flyktingarna i Hennala. Polisen har ännu inte identifierat till exempel männen som avfyrade fyrverkeripjäser.

Som helhet utreds händelsen som uppmaning till brott, misshandel och skymfande av Finlands flagga. Dessutom utreder man om det finns belägg för brottet hets mot folkgrupp. Händelserna misstänks ha haft rasistiska motiv.

Läs också