Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland: Flyganfallen i Syrien kan fortsätta i flera månader

Rök efter ryska flygräder mot mål i staden Homs i Syrien.
Rök efter ryska flygräder mot mål i staden Homs i Syrien. Rök efter ryska flygräder mot mål i staden Homs i Syrien. Bild: Reuters syrien

Rysslands flyganfall i Syrien kan komma att fortsätta i tre till fyra månader och de kommer att vara intensiva. Det uppger ordföranden för det ryska utrikesutskottet.

- Det finns alltid en risk för att man kör fast, men i Moskva talas det om en operation på tre till fyra månader, sade ordföranden för den ryska dumans utrikesutskott, Alexej Pusjkov i en intervju till den franska radiostationen Europe 1.

Han sade också att de ryska flyganfallen i Syrien kommer att intensifieras.

- Jag tror att intensiteten är viktig. Den USA-ledda koalitionen har låtsats bomba Daesh (ett annat namn för terrororganisationen Islamiska staten) i ett år, utan resultat, sade Pusjkov. Om man gör det mera effektivt så tror jag att det kan ge resultat, tillade Pusjkov.

Pusjkov avvisade uppgifter om att de ryska flyganfallen hittills skulle ha riktats främst mot andra rebellgrupper än Islamiska staten. Enligt honom har det främsta målet varit IS-grupper närmast Syriens huvudstad Damaskus.

På fredag förmiddag uppgav SOHR, Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, att åtminstone en del av nattens ryska flyganfall hade riktats mot staden al-Qaryatain i Homs-provinsen, 130 kilometer nordost om Damaskus. Den staden erövrades av Islamiska staten i augusti.

Putin i möte med västledare

Rysslands president Vladimir Putin ska på fredag eftermiddag mötas med västerländska ledare för första gången sedan de ryska flyganfallen i Syrien inleddes.

Mötet i Paris med Ukrainas president Petro Porosjenko, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande ska egentligen handla om Ukraina. Meningen är att ledarna nu ska diskutera implementeringen av det så kallade Minsk-avtalet - det fredsavtal som slöts redan i februari.

Nu kommer mötet att åtminstone delvis överskuggas av den ryska militäroperationen i Syrien och Putin ska mötas med Hollande före Ukraina-mötet för att uttryckligen diskutera Syrien.

Ryssland hänvisar till att man är i Syrien på den "legitima" Assadregimens uttalade begäran och att de ryska målen väljs ut i nära samarbete med den syriska regimen.

Tidigare har Ryssland avvisat uppgifter om att de första ryska flygattackerna inte riktats mot IS, utan andra rebellgrupper.

När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mötte journalister i FN-högkvarteret i New York natten till fredagen fick han frågan om vilka andra grupper än Islamiska staten Ryssland bombar.

- Om någon ser ut som och beter sig som en terrorist då är han terrorist, eller hur? löd Lavrovs retoriska svar.

"Sluta bomba den syriska oppositionen och civila syrier"

De sju länder (USA, Frankrike, Turkiet, Tyskland, Qatar, Saudiarabien och Storbritannien) som ingår i den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten offentliggjorde på fredagen ett uttalande om de ryska flygattackerna i Syrien.

- De här militära insatserna utgör en ytterligare upptrappning och kommer att underblåsa extremism och radikalisering, sades i uttalandet som publicerades både av det turkiska och det tyska utrikesministeriet. Vi uppmanar Ryska federationen att omedelbart avbryta attackerna mot den syriska oppositionen och civila syrier.

På fredag eftermiddag avvisade det ryska försvarsministeriet västerländska beskyllningar. Enligt ministeriets presstalesman Igor Konasjenkov har Ryssland inte slagit till mot några civila mål, utan undvikit alla civila områden och byggnader.

Enligt uppgifter från Ryssland, syriska rebeller och Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har en del av de ryska flygattackerna under natten till fredagen och under fredagen riktats också mot Islamiska staten och orter som kontrolleras av IS.

Men en del av det senaste dygnets räder ska också ha riktats mot rebellgrupper som inte stödjer IS och som till och med utbildats av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Läs också