Hoppa till huvudinnehåll

Spa-hotell en av idéerna för inre hamnen i Kristinestad

Inre hamnen i Kristinestad
Inre hamnen i Kristinestad. Inre hamnen i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik inre hamnen

Gästhamn, hotell, bostäder, service - allt det här kunde förvekligas i inre hamnen i Kristinestad. Nu ska stadsstyrelsen tillsätta en arbetsgrupp för att bereda detaljplaneringen av området.

Företagaren Harry Granlund i Tjöck har länge haft en egen vision för inre hamnen i Kristinestad.

- Hamnområdet är ett specialområde. Det kunde användas till en specialenhet för psoriasisbehandling och andra hudsjukdomar. Där kunde också vara hotellverksamhet, säger Granlund.

Harry Granlund, VD på Konva Center
Harry Granlund. Harry Granlund, VD på Konva Center Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik harry granlund
Granlund har själv psoriasis och ser därför att där även bör finnas badinrättning, bastu, saltakammare, ljusbehandling och saltvattenbad. I visionen ingår också ett samarbete med sjukhusbacken och till exempel Kristina Medi.

Harry Granlund betonar att det är fråga om en vision. Han känner inte till vilka medicinska förutsättningar det innebär eller vilka aktörer som kunde bli aktuella.

- Men jag vill få fram att vi ska tänka lite mera näringspolitiskt på det hela. Det är viktigt. Vi kan bli kända i hela Finland och kanske också längre ut. Det är den punkten jag vill värna om.

I Granlunds koncept ingår också gästhamn.

- Båtfolk får gå i bastu, äta gott, simma, hyra cykel in till stan eller hyra en bil och åka runt på landsbygden eller till grannstäderna, säger han.

Ekologiska bostäder

Stadsstyrelsen tillsätter på måndag en arbetsgrupp som ska fundera på hur inre hamnen kan användas och utvecklas. En röd tråd ska vara ekologiskt tänkande och energisnåla lösningar.

I uppgiftsbeskrivningen för kommittén står bland annat att området ska passa in i stadsbilden på ett naturligt sätt och blir ett trivsamt bostadsområde för invånare i alla åldrar.

Joakim Ingves, teknisk direktör i Kristinestad
Joakim Ingves. Joakim Ingves, teknisk direktör i Kristinestad Bild: YLE/Mira Myllyniemi joakim ingves
Inre hamnen tas ur bruk, men genom att flytta gästhamnen dit kunde man bevara hamnstatusen.

Tekniska direktören Joakim Ingves ser gärna att det gamla tullhuset kunde användas för båtgäster. Där kunde finnas duschmöjligheter, bastu, tvättmöjligheter med mera.

- Vi måste ha ett brett område i inre hamnen så där finns så mycket service som möjligt. Bland annat hotellverksamhet eller spa eller vad som helst. Man kan dela in området i olika ändamål, säger Joakim Ingves.

- Det är ju nu vi ska spinna på de visioner och idéer som finns, för sedan när vi har en detaljplan uppgjord och fastställd, kan det var svårt att komma med nya infallsvinklar, säger Ingves.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten