Hoppa till huvudinnehåll

Taxarna har varit Yrsa Stenius familj

Yrsa Stenius
Yrsa Stenius älskar taxar. Yrsa Stenius Bild: Yle/Parad Media efter nio

Yrsa Stenius är författare, journalist och mediaperson. Men hon är också en utpräglad hundmänniska. Det är omöjligt att inte bli mjuk i hjärtat när hon berättar om de fyrfota som följt henne genom livet.

– Min äldsta moster födde upp taxar och jag fick krypa ner i valplådan så fort modern blivit rofylld nog att släppa in ett två-treårigt barn bland valparna. Jag lärde mig väldigt tidigt att älska doften av varm hundpäls. Jag var själv ett ganska otryggt och sorgset barn, och det var något med den varma pälsen som många gånger gav mer trygghet än människorna omkring mig, berättar Yrsa Stenius.

Tax nummer nio på gång

Nio taxar har det blivit hittills för Yrsa Stenius. Just nu har hon en ståtlig hanhund vid namn Cesc, efter den spanske fotbollsspelaren Cesc Fabregas - Yrsa Stenius är bland mycket annat fotbollsentusiast. Om livet med hundarna har hon skrivit i boken Taxar, Kärlek och sorg, som utkom 2007.

Yrsa Stenius tax Cesc.
Yrsa Stenius tax Cesc. Yrsa Stenius tax Cesc. Bild: Yrsa Stenius cesc

– Vi ryggradsdjur delar ett instinktivt signalsystem som sitter väldigt djupt, säger Yrsa Stenius. Hundarna har gett mig en närhet som är bortom orden, bortom formuleringarna och bortom hjärnans effektivitet.

Kravfull karriär

Yrsa Stenius har verkligen behövt den här motvikten till sin karriär. Hon har varit chefredaktör för Aftonbladet och innehaft posten som Allmänhetens pressombud (PO) i Sverige. Mellan varven har hon hunnit ge ut nio böcker, de flesta fackböcker eller essäprosa. Yrsa Stenius satt också i det pressetiska råd som behandlade efterspelet till Estoniakatastrofen. Eftersom hon jobbar med ord har det varit viktigt att ha en ordlös gemenskap att vila i.

Ingen egen familj

För Yrsa Stenius har hundarna också inneburit någon att komma hem till.

– Jag har varit singel hela mitt liv, och mina taxar har fått ta hand om väldigt mycket ömhetsbehov och beröringsbehov. Hundarna tillfredställer de här behoven på ett kravlöst sätt.

På grund av olika omständigheter blev det aldrig en egen familj för Yrsa Stenius del. Hon upplever att hundarna har kunnat fungera som ett surrogat till livspartner.

– En hund kan aldrig ersätta en människa. Men de har kanske gjort att behovet inte har varit så desperat, förklarar Yrsa Stenius.

Ny bok på kommande

Yrsa Stenius håller precis på att bli klar med en bok som skall utkomma i mars-april. Den bygger på hennes femtio år som journalist i två länder och omfattar allt från mordet på Olof Palme till spektaklet kring seriemördaren Thomas Quick som plötsligt frikändes från alla mord. En hund till vill hon också hinna med.

– Och det måste bli ganska snart, för om Cesc får leva sin förväntade livslängd kommer jag att vara över åttio när han dör. Det är en för hög ålder att skaffa en ny hund, säger Yrsa Stenius.

Efter Nio om djur, måndagen den 5 oktober i Yle Fem samt på Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem