Hoppa till huvudinnehåll

Jacob Sundström från Karleby årets vinnare i MGP

MGP 2015 - Jacob Sundström
Jacob Sundström vann MGP 2015 MGP 2015 - Jacob Sundström Bild: Yle / Sam Stäuber jacob sundström

Årets vinnare i MGP-finalen blev 14-årige Jacob Sundström från Karleby med låten Min dröm. Jacob hade startnummer sex bland de tio finalisterna och imponerade både på juryn och publiken.

Rocklåten Min dröm handlar, precis som titeln avslöjar, om honom själv och hans dröm.

- Jag vet int vad jag skall säga. Det känns otroligt bra. En del av min dröm har nu blivit sann och nu gäller det bara att fortsätta skriva. Mera gig och mera låtar, säger Jacob strax efter att strålkastarna i studion i Böle slocknat.

Hur skall du fira det här nu då?

- Jag vet inte riktigt. Säkert äta något gott. Kan bara säga att det här betyder mycket och det känns kolkkobra som vi säger i Karleby.

Jacob går till vardags i åttonde klass i Donnerska skolan. Han är scout, men då han inte springer i skogen tar musiken upp det mesta av hans fritid. Jacob har sjungit och spelat gitarr i åtta år, och spelar också i flera band. Hans idoler är gitarrister och sångare, såsom Archie Cruz, Matthew Tuck och Olli Herman och mest lyssnar han på hårdrock och metall.

En final full av dans, fart och färg

Årets direktsända final blev en festlig tillställning med mycket ljus och energi. Flera låtar handlade om glädjen i musiken, att få stå på scen och att dansa.

På andra plats placerade sig Liza-Elmina med låten Dansa mer och trea var Nea med låten Kör. Fjärde plats tog Nora hand om med låten Allt jag har och femma var Emilia med Min dag.

Årets programledarpar Anna-Karin Siegfrids och Jonathan ”Jontti” Granbacka bjöd på en färgsprakande show med mycket kärlek.

Årets gästartist var Benjamin Peltonen med låten Young and Restless samt fjolårsvinnaren Axel med låten Ta min hand.

Dansarna lyfte showen

MGP ordnades nu för nionde gången och i vanlig ordning stod finalisterna själva för text och musik till sina låtar. Genom att skicka in sina bidrag kunde barn i åldern 8-15 delta och efter att finalisterna valdes har framförandena slipats tillsammans med coacher i sång, scenuppträdande och dans.

Det är jätteroligt att jobba med unga där attityden och intresset är 110%. De vill verkligen lära sig mer och det är inte lite de skall ta in.― Thomas Höglund

Coacherna har funnits med hela vägen - från det första mötet tills scenlamporna släcktes efter finalen. Sångläraren Thomas Höglund var stolt över årets artister.

- Jag brukar säga att det här är en drömkeikka för en musiklärare. Det är jätteroligt att jobba med unga där attityden och intresset är 110%. De vill verkligen lära sig mer och det är inte lite de skall ta in. Under sommaren jobbade vi en hel del med själva sången så när vi kommer till finalhelgen så är det ganska stort fokus på att stå på scen, titta in i kameror och att förmedla låten. Man skall glömma all nervositet och njuta av tillfället.

Höglund hoppas att en redan populär tävling skall bli ännu populärare.

- Jag brukar säga att det är mer en skola än en tävling. Det är en otroligt fin erfarenhet för de som är med och det bevisas ju också av att flera kommer tillbaka fler än ett år. Jag hoppas att intresset blir extra stort nästa år när MGP fyller 10 år.

Nytt för i år var att också dansare kunde söka till tävlingen. Tillsammans med koreograf Jessica Öller hade de skapat danser till finalisternas låtar och bidrog i hög grad till att lyfta showen.

- Det är första året jag är med på MGP men jag tycker det var ett jättelyckat drag att också utse dansare till tävlingen. Klart artisterna står i fokus men dansarna var ju på så sätt vinnare redan när de blev valda. Vi har alla haft roligt tillsammans och dansarna blev på det här sättet ett jättebra stöd för artisterna. Dansarna blev mer som vänner som fanns med hela vägen istället för att dyka upp som ett extra element just innan finalen. Det hjälpte inte minst de artister som ville dansa mycket i sitt framförande, konstaterar Öller.

Fin ljusshow, vajande palmer, rök- och eldmaskiner, trumset, en cellist och bongotrummor höjde finaltemperaturen ytterligare.

Juryn fick nästan som den ville

Vinnaren i den direktsända finalen i Yle Fem valdes med telefon- och juryröster. Telefon- och sms-rösterna stod för hälften av rösterna och juryns röster för den andra.

Årets jury bestod av artisten Ronya, radioprofilen Pernilla ”Prillan” Karlsson samt Paul Uotila från gruppen Satin Circus. Att välja mellan bidragen var, som det brukar i sångtävlingar, inte helt enkelt men några bidrag stack ändå ut.

Låten är a och o. Texten skall vara bra och så får den gärna finnas en catchig refräng. Den måste gå in direkt för att man skall komma ihåg den.― Pernilla Karlsson

- Jag kan avslöja att vi hade relativt lätt att komma överens om vem vi ville ha på första och andra plats. Efter det fick vi diskutera lite extra för att kunna bestämma oss. Jag tycker det är otroligt tufft att de gjort låtarna själva och det skulle vara roligt att höra hur låtarna lät när de skickade in dem till tävlingen, berättar Pernilla Karlsson.

Vad var det då juryn tittade på?

- Låten är a och o. Texten skall vara bra och så får den gärna finnas en catchig refräng. Den måste gå in direkt för att man skall komma ihåg den. Sen spelar naturligtvis scennärvaron in också. Det är roligt att lyssna när man också ser att artisten har roligt på scen.

Juryns favorit blev också totalsegrare när Jacob Sundström fick ta emot MGP-pokalen. Juryn hade i övrigt placerat Nea på andra plats och Liza-Elmina som trea.

Vill du återuppleva kvällen genom att lyssna på bidragen, läsa intervjuer med deltagarna eller dansa till musikvideon Dansa Dansa så hittar du allt på Hajbos webbplats på adressen svenska.yle.fi/mgp. Här hittar du också mycket mer material från den rafflande finalkvällen.

Sändningen går att se i repris på Yle Fem söndag 4.10.2015 kl. 13.15. Finalen finns också tillgänglig på Yle Arenan.

MGP är ett samarbete mellan Svenska Yle och Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU.

Läs också