Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Rysslands agerande i Syrien ett katastrofalt recept

Barack Obama
Barack Obama Bild: EPA/JIM LO SCALZO obama

USA:s president Barack Obama kritiserar i hårda ordalag Rysslands agerande i Syrien. Enligt Obama resulterar Rysslands militära stöd till Syriens president Bashar al-Assad i en starkare ställning för Islamiska staten IS.

- Ur Rysslands synvinkel är alla grupper terrorister och det är ett katastrofalt recept, sade Obama vid en presskonferens i Vita huset på fredagen.

Ryssland säger sig strida mot just IS, men i praktiken har Ryssland utfört flyganfall också mot andra rebellgrupper.

Obama säger sig ändå vara redo att räcka ut sin hand till Putin om Ryssland vill finna en politisk lösning på konflikten i Syrien.

- Det här är inget schackspel mellan stormakter, sade Obama.

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon sade på lördagen att endast en av tjugo flygangrepp som Ryssland genomfört i Syrien har riktats mot terrornätverket IS.

- Våra uppgifter tyder på att Ryssland fäller bomber på civila områden som leder till civila dödsoffer och att de bombar den Fria syriska armén som strider mot Assad, sa Fallon till The Sun.

Flyganfallen mot IS fortsätter

Rysslands flyganfall mot Syrien fortsatte på fredagen för tredje dagen i rad. Enligt Kreml utförde ryska plan attacker både mot IS och mot dess rival, den al-Qaida-affilierade al-Nusrafronten.

På fredagen gjorde USA tillsammans med Frankrike, Turkiet, Tyskland, Qatar, Saudiarabien och Storbritannien, ett uttalande om de ryska flygattackerna i Syrien.

- De här militära insatserna utgör en ytterligare upptrappning och kommer att underblåsa extremism och radikalisering. Vi uppmanar Ryska federationen att omedelbart avbryta attackerna mot den syriska oppositionen och civila syrier.

Läs också